Нов анализ на сателитни снимки: Поне половината от сградите в Газа са повредени или разрушени

OFFNews 01 февруари 2024 в 15:44 1758 2

Газа

Снимка Getty images

Газа

Повече от половината от сградите в Газа са повредени или разрушени от началото на военната операция на Израел в Ивицата след нападението на "Хамас" на 7 октомври, показва нов анализ на Би Би Си.

Снимки, направени преди и след действията на ЦАХАЛ, показват, че бомбардировките на южната и централната част на Газа са се засилили от началото на декември, като голяма част от операциите на израелските военни са в град Хан Юнис.

Израел многократно е призовавал жителите на Газа да се преместят на юг заради собствената си безопасност.

Навсякъде в Газа са разрушени жилищни квартали, преди оживени търговски улици са превърнати в руини, разрушени са университети, а земеделските земи са разорани от артилерията. По южната граница са създадени палаткови градове, в които са настанени хиляди хора, останали без дом.

По данни на ООН около 1,7 млн. души - повече от 80% от населението на Газа, са разселени, като почти половината от тях живеят в южната част на Ивицата.

Допълнителен анализ на Би Би Си Verify показва мащабите на унищожаване на земеделските земи, включително многобройни райони, в които почвата е претърпяла значителни щети.

В отговор на обвиненията за мащаба на разрушенията Израелските сили за отбрана заявиха, че нанасят удари както по бойци на "Хамас", така и по "терористична инфраструктура".

Анализът на сателитните данни показва истинските мащаби на разрушенията. Според него между 144 000 и 175 000 сгради в Ивицата Газа са повредени или разрушени. Това е между 50 и 61% от всички сгради в анклава.

Авторите на анализа Кори Шер от Нюйоркския университет и Джеймън Ван Ден Хук от Държавния университет в Орегон сравняват изображенията, за да идентифицират внезапни промени във височината или структурата на сградите, които показват щетите.

Така изглежда анклавът сега. Графика: Би Би Си

Южният град Хан Юнис е особено тежко засегнат през последните седмици, разрушени или повредени са повече от 38 000 сгради (или над 46%) - повече от 1500 от тях са пострадали през последните две седмици. Високата сграда "Ал Фарра" - 16-етажен жилищен блок в центъра на града, най-високата постройка в района - беше изравнена със земята на 9 януари. Голяма част от квартала, в който се е намирала сградата, е разрушен от израелски нападения през последния месец.

"Израелските войски нанесоха удари по жилищни квартали, особено в центъра на Хан Юнис", казва 20-годишната Раван Када, която е трябвало да напусне дома си. Тя е загубила връзка със семейството си.

Сред многото разрушени сгради тя посочва училища. Някои от тях сега се използват за временно настаняване на разселени хора.

Някогашните оживени главни улици са занемарени или разрушени.

Снимка: Би Би Си

Снимки показват фасадата на ресторант "Санабел Шаурма" преди израелската атака и изглед към същото кръстовище в комбинирана снимка, направена през януари след интензивните бомбардировки на квартала.

ЦАХАЛ неведнъж е оправдавал действията си, като е подчертавал, че бойците на "Хамас" умишлено се укриват в цивилни райони, и е обяснявал разрушаването на сгради с действия срещу тях. Възникват обаче въпроси защо са били разрушени сгради, които ЦАХАЛ изглежда вече е контролирал.

Снимка: Би Би Си

Един такъв пример е университетът "Исраа" в северната част на Газа, който първо беше сериозно повреден, а след това напълно унищожен при масирана контролирана експлозия. Видеозаписът се разпространи в социалните медии, а ЦАХАЛ заявява, че разследва кой и как е разрешил взривяването на сградата.

Много от историческите обекти в Газа са претърпели значителни щети, включително джамията Ал-Омари, построена през VII век.

Кори Шер казва, че джамията се отличава от другите военни зони, които е анализирал.

"Работили сме върху разрушенията в Украйна, изучавали сме Алепо и други градове, но мащабът и темповете на разрушенията (в Ивицата Газа) са зашеметяващи. Никога не съм виждал толкова значителни щети, нанесени толкова бързо".

Допълнителен анализ на BBC Verify разкри, че големи площи от обработваемата земя в Газа са сериозно повредени.

Спътникова снимка показва последиците от израелските бомбардировки в някои части на Газа.

Въпреки че преди войната Газа е била силно зависима от вноса, по-голямата част от храната в нея идва от ферми и под формата на храни, произведени в самата Ивица. По данни на хуманитарни организации половината от населението на Газа сега е застрашено от гладна смърт.

Арабската служба на Би Би Си разговаря с един от фермерите, Саид, който в средата на ноември е избягал на юг от Бейт Лахия в северната част на Газа. 33-годишният фермер отглежда гуава, смокини, лимони, портокали, мента и босилек и печели около 6000 долара годишно от тези култури - единственият източник на доходи за него, баща му и сестра му. Работи във фермата, която наследява от баба си и дядо си, в продължение на 15 г. Но няколко дни след като избягал на юг, негов роднина му съобщил, че фермата (и петте близки къщи, принадлежащи на негови роднини) са били разрушени от бомбардировките.

В северната и централната част на Газа, където преди войната се е практикувало основно земеделие, големи площи земя изглеждат изоставени. На много места щетите са свързани с изграждането на временни израелски защитни съоръжения и земни насипи за защита на бронираните машини и с разчистването на съседните земи. Някои земеделски стопани са загубили реколтата си, въпреки че земята им не е била пряко засегната.

Мохамед ал-Месаддар, фермер от Дейр ал-Балах в централната част на Газа, е успял да отиде до фермата си само веднъж от началото на войната, по време на прекратяването на огъня през ноември. Портокалите са лежали на земята и са гниели.

"Датата на събирането на портокалите съвпадна с началото на войната. Никой не би посмял да отиде там", казва той.

Според него той е загубил повече от 90% от реколтата си от портокали.

Освен че земята е била стъпкана от булдозери, прокарващи пътища, и от изграждането на отбранителни съоръжения, ЦАХАЛ е обвинен, че умишлено е причинил щетите.

Във видеоклип, който се появи в интернет на 4 ноември, полковник Йогев Бар-Шешт, заместник-началник на Гражданската администрация, който е бил в Газа, казва в интервю: "Който и да се върне тук, ако се върне по-късно, ще намери изгорена земя. Няма къщи, няма земеделие, няма нищо. Те нямат бъдеще."

От ЦАХАЛ съобщиха, че са открили входове на тунели на "Хамас" и площадки за изстрелване на ракети в различни земеделски райони, като добавиха, че "оперативните нужди изискват тези обекти да бъдат унищожени или атакувани".

"Възможно е да има екологични щети в резултат на боевете и стрелбата", заявиха военните.

Експертите по хуманитарна помощ се опасяват, че щетите за селското стопанство в Газа ще бъдат дългосрочни.

Други конфликти, особено в Сирия и Украйна, показаха, че възстановяването на земеделските земи може да бъде изключително трудно.

Неизбухналите боеприпаси представляват опасност за земеделските стопани, които се връщат. Освен това трябва да се почисти замърсената почва и да се възстанови инфраструктурата - водоснабдяване, електроснабдяване и транспорт.

Последната забележителна промяна в Газа, ясно видима от въздуха, е нарастващият брой палатки и други временни постройки за настаняване на разселените хора в южната част на страната. Новите палаткови градове, които се появиха от началото на декември до средата на януари в близост до египетската граница, заемат площ от около 3,5 кв. км - приблизително колкото 500 футболни игрища.

Сателитните снимки, направени на 3 декември и 14 януари, показват поразителна промяна - почти всяко парче свободна, незастроена земя в северозападната част на Рафах се е превърнало в убежище за разселени лица.

Рафах Снимка: Би Би Си

Когато Израел започна кампанията си срещу "Хамас", той прикани палестинците, живеещи в северната и централната част на Газа, да се преместят на юг от съображения за собствената им безопасност. Много от тях се озоваха в Рафах и са изправени пред несигурно бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

2

Propaganda

01.02 2024 в 18:18

Хайде до края на 2024 и другата половина.
Съдействаш на терористи и ислямски радикали - сменяш адреса по един или друг начин.

Израел всъщност прави услуга на цивилизования свят. Щот т.нар. палестинци по-радикални няма как повече да станат. Но виж, по-малко...хехехеххее, може още.

3714

1

GB

01.02 2024 в 17:07

... оживени търговски улици, земеделски земи, обработваеми земи...
Звучи съвсем нормално, не като място, където живеят бежанци.

Мъча се да разбера на кого тогава помага UNRWA.
 
X

Да помогнем на украинските деца!