Афганистански пилот загина от бомба в Кабул, талибаните поеха отговорност

Планът на бунтовниците е да елиминират обучените от САЩ военни пилоти в страната

OFFNews 07 август 2021 в 22:07 3552 0

Снимка Getty Images

Част от афганистанските военновъздушни сили със самолети А 29 във военната база в Кандахар

Пилот на афганистанските военновъздушни сили беше убит от бомба в Кабул при атака, за която талибаните поеха отговорност, предаде Ройтерс. 

Пилотът Хамидула Азими е починал при взривяване на бомба, прикрепена към автомобила му, съобщиха властите и добавиха, че петима цивилни са ранени при експлозията.

Азими е обучен да управлява американски хеликоптери UH60 Black Hawk и е служил в афганистанските военновъздушни сили почти четири години, разказа командирът на силите Абдул Фатах Ешакзай. Пилотът се е преместил в Кабул със семейството си преди година поради заплахи за сигурността му.

Говорителят на талибаните Забихула Мухаджид заяви в изявление, че те са извършили нападението. Талибаните потвърдиха, че ще преследват и "елиминират" обучени от САЩ афганистански пилоти.

Американски и афганистански представители смятат, че това е нарочно усилие да се унищожи корпусът на обучените от САЩ и НАТО военни пилоти по времето когато боевете ескалират в цялата страна.

Талибаните, които не разполагат с военновъздушни сили, искат да изравнят условията и провеждат големи наземни атаки, с които бързо завземат територии. След като САЩ и другите съюзнически сили изтеглиха войските си до края на август, талибаните предприеха нападения в цялата страна. 

В петък бунтовниците превзеха първата столица на провинция - Зарандж, на границата с Иран в южната провинция Немруз в Афганистан. Днес те превзеха и столицата на провинция Джаузджан - град Шеберхан.

Докато талибаните щурмуват и други градове, афганистанските военновъздушни сили играят решаваща роля в удържането им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews