48 са жертвите на мощното земетресение в Япония, няма пострадали българи (обновена)

OFFNews 02 януари 2024 в 11:32 3692 0

Земетресение в Япония

Снимка Архив

48 станаха жертвите на мощното земетресение от 7.6 по Рихтер, което разтърси Япония в първите часове на Новата година, съобщава Би Би Си. Очаква се броят на загиналите да нараства. Японската метеорологична служба отмени предупрежденията за цунами, въпреки последвалите вторични трусове. Епицентърът беше в префектурата Ишикава. 

Все още има хора, затрупани под руините, които се издирват от властите. Хиляди са прекарали нощта извън домовете си заради предупрежденията от вълни цунами. Японската армия се включи в спасителната операция, като започна да раздава на хората храна, вода и одеяла. Властите предупредиха, че ще има вторични трусове в продължение на седмица.

Около 500 души са блокирани на летището в град Ваджима, тъй като в района на Ното пътищата са блокирани. Пътници, местни жители и персонал са се приютили в коли под наем и туристически автобуси на паркинга, съобщават местни медии. Няма ранени, но има нанесени материални щети на летището и пистите.

Земетресението нанесе щети на 1000 къщи в крайбрежния град Сузу, като кметът Масухиро Изумия описа последствията като "катастрофални". Сузу, с едва 5000 домакинства, се намира близо до епицентъра на труса.

Земетресението също така е повредило храм и няколко от гробовете в града, съобщава японската телевизия NHK. 

Преподавателят в Университета Сайтама в Япония проф. Александър Луканов разказа в ефира на "Здравей, България" по Нова, че по време на земетресението е бил в самолет и е летял от Гунма за Миядзаки

„В момента сме на гости на родителите на моята съпруга в град Миядзаки. Моята префектура е в непосредствена близост до Ишикава, където трусът е бил много силен. Но разговарях със свои студенти, които казаха, че са го усетили, но няма почти никакви проблеми”, разказва още той. 

По думите му най-сериозният риск за момента е отминал.

„Има непрекъснато вторични трусове, но те са с доста по-слаба сила. Апокалиптичната картина се разкри тази сутрин, защото вчера малко след труса настъпи нощта и стотици хиляди останаха без ток заради скъсани жици и паднали стълбове, пожари и активизирали се свлачища. Сутринта видяхме, че има щети. Много от къщите са буквално изкъртени от основите си и са паднали на една страна”, посочи той.

В същото време посланикът ни в Япония Мариета Арабаджиева потвърди, че няма пострадали българи. 

„В засегнатия от силни трус район има три атомни електроцентрали. По информация на японската атомна агенция няма опасност от радиоактивно изтичане. В района има и топлоелектрически централи – изключени са два генератора от гледна точка на сигурност. Няма опасност централи да аварират“, каза тя.

Вчера, часове след настъпването на Новата година, земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер разтърси обширен район по крайбрежието на Японско море в Централна Япония, а в префектура Ишикава беше издадено предупреждение за цунами.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика