Мощен трус разлюля Япония, обявена е тревога за цунами (снимки)

OFFNews 01 януари 2024 в 10:21 7006 0

земетресение

Снимка Архив

Земетресение

Земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер разтърси обширен район по крайбрежието на Японско море в Централна Япония, а в префектура Ишикава беше издадено предупреждение за цунами, съобщиха властите, цитирани от Киодо.

Очакваната височина на приливните вълни е около 5 метра.

Жителите на крайбрежния район Ното в префектура Ишикава бяха помолени да се „евакуират незабавно на по-високи места“, каза националната телевизия NHK.

Властите издадоха предупреждение за цунами за съседните префектури Ниигата и Тояма, като предупредиха, че вълните там могат да достигнат 3 метра.

"Всички жители трябва незабавно да се евакуират", обяви националната телевизия в специално съобщение, след като земетресението удари района Ното в префектура Ишикава.

Спрени са високоскоростните влакове в Централна и Източна Япония. Няма отчетени аномалии в работата на атомните електроцентрали в страната. Над 36 000 домакинства останаха без ток.

Общо 21 труса с магнитуд 4 или повече бяха регистрирани днес в централната част на Япония за малко повече от 90 минути, съобщи Японската метеорологична агенция, цитирана от Франс прес.

Опасността от голямо цунами е идентична с обявената на 11 март 2011 г., когато стана аварията в АЕЦ "Фукушима". Това е и първото земетресение от 2018 г. насам, достигнало максималната седма степен по японската скала за интензитет, заяви представител на метеорологичната агенция, цитиран от Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика