Треньорът Ясин Мишауи от Катар: Организацията на световното е перфектна, заради липсата на алкохол и бебетата са на стадионите

Венци Мицов 03 декември 2022 в 15:01 4422 0

Ясин Мишауи

Снимка Ясин Мишауи

Ясин Мишауи

Ясин Мишауи е единственият български треньор, който работи в Катар, в столицата Доха. Ясин е бивш футболист на Беласица, Ботев Пловдив и Витоша Бистрица и е треньор в отбора "Ал Маркхия". Тимът тази година влезе в катарската Първа дивизия, към момента заема 7-мо място в класирането.

Пред OFFNews Ясин Мишауи разказва какво се случва в Катар и как изглежда отблизо световното първенство по футбол.

Световното започна, мачовете в групите вече се изиграха и резултатите са повече от интересни. Но в началото искам да ти задам друг въпрос - не е ли странно да гледаме световно първенство през ноември и декември?

Странно е за всички, които са свикнали да гледат световно първенство през лятото. Но, като се има предвид какви са температурите в Доха през лятото, нямаше да се получи... На практика през лятото е невъзможно да се играе футбол. Тоест може да се играе на стадионите с климатици, но от друга страна, тези отбори трябва да тренират на съвсем различни стадиони - те са 30, определени за това. Освен това трябва да се стигне до самите стадиони, разстоянията от паркингите са големи...

Какви са температурите в Катар през лятото?

Ами 45, 47 до 50 градуса. Най-големият проблем обаче е влагата. Вечер, когато има влага, просто не може да се диша, камо ли да се практикува някакъв спорт.

Много неща искам да те питам, но нека започнем с Катар. Отборът домакин приключи участието си с три загуби.

Представянето не е това, на което всички тук се надяваха. От друга страна, Катар участва за първи път на световно първенство и за първи път среща такива съперници. Все пак, каквото и да си говорим, те са шампион на Азия за 2019 година и по принцип играят доста приличен футбол - доста по-добър от това, което видяхме в техните три мача в групите. Според мен лоша шега им изигра напрежението.

От друга страна, обаче, не можем да не обърнем внимание на представянето на отбори като Мароко например, Саудитска Арабия, които бяха топ изненадата на груповата фаза, побеждавайки Аржентина на Меси. Не мислиш ли, че на това световно се случват страшно много изненади (към денят на интервюто Германия още не беше отпаднала -Б.А.)?

Мароко винаги са имали приличен отбор според мен. Те са една от силните футболни държави в Африка, заедно с Египет, с Нигерия. Винаги е имало силно африканско представяне на световните първенства, тази година явно е годината на Мароко в това отношение. Саудитска Арабия играят приличен футбол, имат опитен треньор, който е натрупал солиден стаж в Африка - водеше три или четири отбора там. Спечели например купата на Африка с отбора на Замбия, след това с Кот д'Ивоар. Саудитска арабия се представиха много силно и в квалификациите. И още нещо - при тях го нямаше напрежението, което беше паднало върху отбора на Катар.

Тук някъде искам да те попитам за най-голямото ти разочарование, но ще разтегля въпроса. На кой стискаш палци сега? Ясно е, че България гледа световното по телевизора и за пореден път не участва?

Като фен аз съм си за Англия от много време. Английският футбол ми харесва, но като треньор и като човек, който се занимава с футбол, не мога да не се възхищавам на начина, по който играят Франция, Испания, Бразилия. Имат много силни индивидуални футболисти, могат да бият всеки един отбор. Но знаем и че в други години, когато са имали отново изключителни таланти, са губели мачове, които никой не е очаквал....

Особено англичаните...

А, те англичаните имат много силни юношески формации (17 до 19 години), станаха европейски и световни шампиони там, но всички видяхте втория мач в груповата фаза срещу САЩ... Това беше първият мач, който посетих на живо и всъщност Англия ме разочароваха. В последния мач обаче вдигнаха оборотите и има някаква надежда.

Хващам се за последните ти думи - как е организацията по стадионите в Катар? Има ли суматоха, неуредици или всичко е на ниво?

До момента вече посетих четири мача на три различни стадиона. Организацията може да се определи с една дума - перфектна. Има осигурени паркинги. Те са безплатни. Имаше, разбира се, и оплаквания, че били далече. Но да, ходенето от паркинга до стадиона е около 10-15 минути. На входовете на стадионите организацията е направена така, че няма блъсканици, всичко става за отрицателно време. Метрото и градският транспорт са безплатни за хората от чужбина, дошли да гледат световното. Властите препоръчаха местните да ходят с коли на мачовете, за да се разпредели малко натоварването. Всички туристи, които идват за световното, получават и безплатни сим карти с някакви минути интернет и телефония, за да могат да следват локациите, към които отиват. Даже двама приятели от България, които са тук, ми се обаждаха от катарски номера. Бях на един мач с дъщеря си, която е на 9 години, и в нито един момент не съм се почувствал притеснен или застрашен, което не мога да си позволя на много други места...

...например в България...

Ами да, седалки, проблеми, скандали, камъни и т.н. В България не съм водил децата си на мач, тук успях да ги заведа без никакви притеснения. Нещо повече - на стадионите имаше хора с бебета в колички. Хора с инвалидни колички - осигурен е достъп за хората в неравностойно положение. За всичко е помислено. На тръгване също няма никакви проблеми, 40 000-50 000 души публика напускат стадиона. Вчера след мача Англия-Уелс феновете на двата отбора излизаха заедно и нямаше никакъв проблем. Около стадионите има програма, с DJ. Хората подскачат, танцуват, съвсем приятелска атмосфера цари.

На какво го отдаваш? Може би липсата на алкохол - сега това е една от темите, по които го правим - феновете нямало откъде да си купят бира.

Алкохол по принцип не се продава в Катар, с изключение на определени места. И със сигурност това е една от причините да няма проблеми между феновете...

Тоест това е ноу-хау, което и в Европа може да се ползва - да няма алкохол...

Трудно, заради спонсорите и финансовите интереси.

Как ще коментираш тези изключително дълги продължения на футболните мачове?

Доколкото четох, това е предложено от легендарния италиански съдия Пиерлуиджи Колина и според мен има резон. Тъй като сега има 5 смени, с тях се губи повече време, намеси на лекари, спиранията заради VAR системата. Всичко това намалява сериозно игровото време на мачовете. Така или иначе никога няма чиста игра 90 минути, нещо повече - чистата игра по статистика е около 50 минути в най-интензивните мачове. Аз мисля, че засега няма оплаквания, а и температурите сега са чудесни за футбол - вечер става 20-22 градуса, има лек ветрец, времето за футбол наистина е перфектно в момента в Катар. За сравнение, когато станахме четвърти в света през 1994, в Калифорния се играеше при 40 градуса...

Това световно е лебедовата песен на двама велики футболисти, футболни икони на нашето време - Меси и Роналдо. Ще липсват ли на футбола и задават ли се други като тях?

Със сигурност ще липсват. Те са гении. А ние бяхме късметлии да ги наблюдаваме. Задават се - М'бапе например е млад. Неймар все още има какво да покаже. Има добри млади футболисти, но дали ще стигнат до нивото на Меси и Роналдо, предстои да видим.

Понеже знам, че бързаш за работа, нека завършим интервюто с един въпрос, малко тъжен - следиш ли българския национален отбор с новия треньор Кръстаич? Мислиш ли, че сегашното поколение ще има някакви успехи, защото май отвикнахме дори да си представяме, че можем да се класираме на голямо първенство.

Следя и гледам, доколкото мога, репортажи. Националният отбор гостува тук, в Катар, за една контрола, която загуби - март месец беше това, загубата бе с 2:1. Дали отборът е на прав път - новият треньор, доколкото знам, е на три или четири мача, три победи и един равен има. Като резултати звучи добре. За мен обаче е най-важно да видим какво ще се случи, когато започнат квалификациите. Защото сме имали такива периоди с националния отбор - в някои мачове се представяме добре, но като дойдат преките конкуренти за челните места, за 2-3 мача губим всякакви шансове. Затова оценките е хубаво да се дават, когато дойдат сериозните квалификации за следващото европейско първенство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки