Стадионът на Локомотив (Пд) става развлекателен център

OFFNews 20 декември 2011 в 16:07 4215 0

Така трябва да изглежда стадион
Така трябва да изглежда стадион "Локомотив".

Известният пловдивски архитект Никола Балджиев представи проект за развитие на спортния комплекс "Локомотив" в пловдивския парк "Лаута".

Според плана стадионът на Локо (Пд) ще бъде с капацитет за 16 500 зрители, а до него ще има зала. По-голямата част от местата на стадиона ще бъдат покрити от козирка. Крайната цел на предложената разработка е пълното реновиране на спортния комплекс "Локомотив" и лицензиране на стадиона за провеждане на срещи от Лига Европа или Шампионската лига, което означава да бъде постигната най-високата категория 4 от категоризацията на UEFA за футболни стадиони.

"Цената на проекта ще бъде около 2-3 милиона лева. Желанието на всички е реализацията да започне до една година. В момента никой не би могъл да даде реална прогноза за крайния срок", коментира за OFFNews.bg арх. Балджиев.

Цялостното преустройство на спортния комплекс "Локомотив" обхваща освен реконструирането на стадиона и запазване на някои съществуващи сгради и построяване на нови.

Запазват се съществуващата тренировъчна зала за волейбол, тенис кортовете, лекоатлетическото хале и двете тренировъчни игрища, разположени източно от стадиона. Предвижда се изграждането на нов пететажен паркинг, комплекс от археологически възстановки и открити паркинги за автомобили и автобуси.

Основната идея на арх. Балджиев е спортен комплекс "Локомотив" от дом най-вече на футбола, да се превърне в градско средище за срещи, търговия и развлечения. Реконструкцията трябва да обхване всички сектори на стадион, като ще запази частично трибуните в техните ниски части и предвижда напълно нови дву- триетажни обеми, там където стъпалата със седалки набират височина.

Във вътрешността на галерията (пространството под седалките), са проектирани заведения, магазини, офиси, медиен център, медицински пунктове за всеки сектор и тоалетни. Партерът на стадиона също става използваем.

В зависимост от местоположението на съответната трибуна, на различните места са предвидени магазини за спортни стоки и сувенири, съблекални, офиси и покрит паркинг.

Основният композиционен акцент на реконструирания стадион "Локомотив" е трибуната, която посреща посетителя, идващ от север, т. нар. "фенска" трибуна "Бесика", която разполага с 4000 седящи места, по-голямата част от които са покрити с козирка. С цел спортният комплекс да се превърне в комфортен дом на повече спортове, в пространството под трибуната и с разширение на север е проектирана многофункционална спортна зала с възможности за провеждане на официални състезания и с капацитет 1400 седящи места. Нейното игрално поле 20/40м и светла височина 12,5 м са съобразени с изискванията към покрити игрища за баскетбол, волейбол, хандбал, тенис на корт, тенис на маса, бадминтон и др.

Предвижда се трибуните на залата да бъдат мобилни, което ще даде възможности за преструктуриране на пространството и провеждане на различни градски мероприятия. В най-високата зона на залата е проектирана панорамна ложа - прес зона с поглед както към стадиона така и към покритото игрище. Осигурен е достъпът на хора с увреждания както до залата, така и до трибуната, където са предвидени два асансьора. В обема на трибуна "Бесика" ще бъдат разположени още музей на Локомотив (Пловдив) и клубно кафе с изглед към игралното поле на стадиона.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews