Камила Валиева дала положителна допинг проба преди олимпиадата, участието ù още е под въпрос

OFFNews 11 февруари 2022 в 08:35 6253 1

Пресслужбата на международната агенция за допинг тестове (ITA) обяви, че 15-годишната руска фигуристка Камила Валиева е дала положителна допинг проба на на 25 декември, което поставя под въпрос продължаването на участието ù на Олимпийските игри в Пекин.

В деня на провеждане на волната програма на руското първенство Валиева е дала проба с наличност на триметазидин. На 8 февруари Руската антидопингова агенция (РУСАДА) временно отстранява фигуристката, но ден по-късно, на 9 февруари, променя решението и позволява на Камила Валиева да продължи участие в Игрите, съобщи БНТ. 

МОК обаче подава жалба в Спортния арбитражен съд (CAS) срещу решението на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) да отмени временното отстраняване на фигуристката Камила Валиева. ITA незабавно информира фигуристката, че е временно отстранена и на състезателката е забранено да участва и да тренира на Олимпийските игри. Камила Валиева оспорва успешно това решение на РУСАДА на 9 февруари, което ѝ позволява да продължи да се състезава в олимпийските надпревари.

Тъй като пробата е взета от РУСАДА преди Олимпийските игри, този случай не е под юрисдикцията на МОК и следователно не се ръководи пряко от ITA. 

Церемонията по награждаването в отборната надпревара беше отложена заради съмнителната проба на Камила Валиева, а мотивът на МОК беше определен като „правен казус“. Русия спечели златото, но все още не е ясно дали няма да ù бъде отнето.

Забраненото вещество триметазидин, открито в пробата на руската фигуристка, може да се съдържа в нискокачествено лекарство. Това твърдят специалисти. „Причината може да е некачествено лекарство, което включва триметазидин. Или предуктал - под това име най-често може да се купи от аптека. Това дори не е лекарство, а добавка за сърцето и не дава никакъв резултат“, обяви руският спортен адвокат Артьом Пацев.

Състезанията в индивидуалната надпревара при жените в Пекин, в които ще вземе участие и българката Александра Фейгин, ще започнат на 15 февруари. Дотогава се очаква решението на Спортния арбитражен съд. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!