Ивайло Динев: Не е изключена нова окупация след края на сесията

OFFNews 16 януари 2014 в 12:56 11353 15

Ивайло Динев и Антон Филев. Снимка: Сергей Антонов
Ивайло Динев и Антон Филев. Снимка: Сергей Антонов

"Ранобудните студенти" имат план за действие. Не изключваме следващата стъпка да бъде нова и пълна окупация на СУ и други университети в страната след края на сесията".

Това заявиха "ранобудните" Ивайло Динев и Антон Филев в предаването "Петата власт" по OFFRoad Radio.

"Имаме няколко предложения за това как да продължим своите действия. Едно от тях и много вероятно е нова и пълна окупация и то не само в СУ, ами и в други университети в страната. Новата протестна акция ще бъде по-успешна от първата окупация", заяви Динев.

"Ранобудните" днес имат събрание, в което ще се решат следващите стъпки на студентите. Сред предложенията на Динев са създаването на студентска федерация, която да бъде постоянен коректив на управлението.

Анархическа организация също може да се окаже вариант за студентите, но тя ще бъде дълбоко конспиративна и ще извършва своите акции през нощта. 

"Тепърва очакваме нови протести. Държавата ще се тресе през следващите дни и седмици. Това правителство е неспособно, причини за протест винаги ще има", заяви Динев.

Според Антон Филев окупацията постигна консолидация на младите хора, които се обединиха в недоволството си.

"Хората решиха, че така повече не може да продължи и трябва да се предприемат действията. В исторически контекст окупацията ще има голяма роля. Оттук нататък всякакви протести ще бъдат сравнявани с окупацията и тя ще служи за пример", каза Филев.

Сред грешките в протеста на студентите Ивайло Динев посочи, че искането за оставка е изморило прекалено много младежите.

"Трябваше да започнем с малки искания, като например за оставката на Токушев (председателят на Конституционния съд - б.р.) от СУ, защото тогава имаше причина. Трябваше да поискаме падането на имунитета на Сидеров много по-рано", сподели Ивайло Динев.

Когато една общност не вижда изход и се чуди "защо", се опитва да намери виновник. Този виновник мога да бъда аз според някои хора. В окупацията обаче участваха много характери и много личности и реакцията на някои от тях е нормална", каза Динев. 

Линк към аудио запис от интервюто с Динев и Филев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки