Бивши служители на шивашка фирма в Кърджали излязоха на протест

OFFNews 13 януари 2024 в 14:00 3059 1

Снимка pixabay

Работниците трябва да получат между три и шест заплати

Десетки шивачки от Кърджали излязоха протестират с искане да им бъдат изплатени за близо 600 000 лв., които им дължи работодател. Частната фирма не функционира от юни миналата година, предаде БТА. 

175-те служители са освободени и вече осми месец не могат да си получат забавените възнаграждения. Десетки от тях се събраха днес пред входа на предприятието и искат среща с някого от ръководството, за да разберат кога ще си получат изработените пари. Повечето от тях  трябва да получават между 3 и 6 заплати.

През 2023 г. фирмата е поискала от Окръжния съд в Кърджали да бъде обявена в несъстоятелност. Съдът обаче е отказал, като решението е обжалвано на по-горна инстанция.

Служителите са завели дела за получаване на възнагражденията си пред Районния съд и са ги спечелили. Протестиращите разказват, че за близо 24 години, от съществуването на фирмата в региона – първо в Момчилград, а от 12 години - в Кърджали, не са имали проблем с получаването на възнагражденията.

В края на 2022 г. обаче от фирмата, последно с гръцки собственици започват да им бавят заплатите, като им изплащат само част от тях. Забавянията продължават във времето, но не получават адекватен отговор от управителката на фирмата в Кърджали. През юни миналата година в рамките на пет дни голяма част от служителите напускат.

Хората се притесняват, че стоката и машините могат да бъдат изнесени, за да не остане какво да се разпродава и така работниците да не получат дължимото им. 

Брутната заплата в предприятието е била около 1600 лв. за ръководител производство и малко над 1000 лв. за работник. 

Освен към работниците и служителите си, фирмата дължала пари и на транспортната фирма, която е возела работниците до фабриката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

13.01 2024 в 19:26

съдете до дупка, но навярно е на кипърски циганин регестрирана юридически и нищо няма да видят.

Директора бял ден да не види.

Държавата да си влезе в ролята и да запорира и удари лентата преди да разпродадат.

А хората ще се научат, за съжаление, на пазарна икономика по трудния начин. Ще подкрепяш правилни фирми с дългогодишни традиции, с ясна обезпечена собственост и при първо забавяне, почваш да търсиш алтернатива.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки