Всички областни управители подадоха оставките си, МС отказва да ги приеме (обновена)

OFFNews 12 юни 2023 в 11:26 8093 7

Трендафил Величков

Снимка Областна управа - Пазарджик

Трендафил Величков, губернатор на Пазарджишка област

Всички областни управители от цялата страна са подали оставка, потвърди пресслужбата на Министерския съвет, цитирана от БТА. По-рано днес лавинообразно областните управители подаваха оставки, като в ранния следобед броят на потвърдените индивидуални актове на напускане бяха 22. Толкова областни управители бяха обявили, че са изпълнили ангажиментите си към служебното правителство.

Оставките си до обяд бяха подали губернаторът на Пловдив Ангел Стоев, на Пазарджик Трендафил Величков, на Хасково Красимир Ангелов, на София-област Радослав Стойчев, на Монтана Валери Димитров, на Видин - Огнян Асенов, на Враца - Георги Митов, на Търговище - Станимир Парашкевов, на Смолян - Стефан Сабрутев, на Сливен - Минчо Афузов, на Добрич - Здравко Здравков, на Плевен - Иван Петков, на Велико Търново - инж. Георги Гугучков, на Варна - Марио Смърков, на Габрово - Кристина Сидорова, на Ловеч - Светослав Славчев, на Ямбол - Георги Чалъков, на Разград - Драгомир Златев, на Русе - Анатоли Станев, на Благоевград - Стоян Христов, на Бургас - проф. Мария Нейкова, на Шумен - проф. Христо Христов.

Областният управител на Хасково коментира, че счита оставката си за морален акт, тъй като не е назначен от настоящия кабинет. 

Трендафил Величков, областен управител на Пазарджик, е по-остър в мотивите си, които е изпратил до правителството: "Мотивите ми са продиктувани от разбиранията ми за политика и политически процес. За повече от двадесет години обществена и политическа дейност знам, че политика се прави с чиста идеология, морал, кауза и екип. Не считам, че политическите ми разбирания, идеологията, каузите в които вярвам и за които работя, както и моралът ми, имат нещо общо с Вашите и тези на политическите партии, които представлявате! Нещо повече - диаметрално противоположни са."

"Причините за решението ми са изцяло лични“, обяви пред БТА досегашният областен управител на Монтана Валери Димитров. По лични причини напуска и зам.-областният управител Кирил Делев. Валери Димитров е областен управител на Монтана за втори път. Той беше на поста при последното и предишното служебно правителство.

Радослав Стойчев (губернатор на София област) обясни, че е изпълнил ангажиментите си към служебното правителство с премиер Гълъб Донев, участвайки в организацията на изборите за народни представители на 2 април 2023 г., които на територията на най-голямата област в България са преминали без инциденти. От 6 юни има ново избрано коалиционно правителство и политическата отговорност се носи само от това правителство и назначените от него хора, се казва още в мотивите на Стойчев.

След като тази сутрин оставките заваляха, от пресцентъра на Министерския съвет (МС) обявиха, че това е безпрецедентен акт и че правителството не приема оставките.

"В Министерския съвет постъпват заявления за напускане на областни управители и заместник областни управители от цялата страна. Акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт", пишат от МС.

Постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си, добавят от правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

7

Име на профила

12.06 2023 в 20:30

В смисъл, вместо евроатлантически - азиоиндийски? Или Азиосеверни? Изобщо, кой океан е по диагонал на атлантическия? :-) Иначе съм съгласен с оркския агент за оценката на възгледите му.

-1395

6

AlexT

12.06 2023 в 16:21

2 .., да провеждат почтени или не – избори, да си ЗАТВАРЯТ очите пред някои НЕЩА- плажове, заграбване на държ.земи , СРЕЩУ определени финикийски знаци и т.н.., ит.н...ЗАТОВА КАЗВАМ , че РАБОТАТА е ПРАВНА , юридическа и там трябват ПОЧТЕНИ ХОРА ,юристи – граждани с достойнство и т.н...

-1395

5

AlexT

12.06 2023 в 16:19

„ Областни управители от цялата страна и заместниците им масово подават оставки.”...:))
Било голям ПРОБЛЕМ за правителството ) Може,да е проблем за физико- химиците , марчета , асенчо, кирчо , боко ...и сие ...:) НО , ВСЕКИ юрисът на средна и по- ГОЛЯМА възраст, демократ, почтен, / без тези от симеоновската ШКОЛА / МОЖЕ да се справи с тази длъжност – пост ..Юрист, обаче ..Няма нищо сложно )..и тежко .. Проблемът обаче , за ПП и ДБ - са квотите НА герб И дпс , НА МАФИЯТА ..:)) Хахахахахаааа....

Областните управители провеждат ..ала-бала, държавната политика и т.н..
НО, междувременно-могат да ПРОДАДАТ бившите конюшни на царя- до паметника Левски, да си построят частна бензиностанция- където си поиска,като другарят Модев от БКП/БСП  , да обжалват РЕШЕНИЯ на кмета и Общинския съвет, да продават държ. имоти, парцели, апартаменти , да провеждат почтени или не – избори, да си ЗАТВАРЯТ очите пред някои НЕЩА- плажове, заграбване на държ.земи , СРЕЩУ определени финикийски

1020

3

bugomix

12.06 2023 в 12:13

Тия съвсем се забравиха. Те служат на държавата/общината а не на Радев!

2099

2

Mateevk

12.06 2023 в 11:44

Диаметрално притивоположни.... Не че не е вярно, но защо не поясни малко какви точно са неговите, тоест на служебното правителство на Радев? Иначе зад общи хубави думи всички можем да се крием и всичко можем да скрием, но само за известно време.

22548

1

dolivo

12.06 2023 в 11:33

Браво, 2 достойни съобщения

Пазаджишкия апаратчик да ходи да копа домати на дачата, идеолога овехтял
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки