Третият мандат: От ДПС искат програма, от ГЕРБ са склонни да останат без министри

Йорданка Веселинова 04 януари 2023 в 11:02 2751 1

Йордан Цонев (ДПС) и Корнелия Нинова (БСП)

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Ако "Продължаваме промяната" не реализира мандата, то шансовене за кабинет, излъчен от 48-ото НС, остават само в третия мандат

След като вече е почти сигурно, че и вторият мандат на "Продължаваме промяната" ще се окаже неуспешен, в парламента се заговори за кабинет с третия мандат. От ДПС поискаха програма, а от ГЕРБ декларираха готовност да подкрепят правителство, но без да имат министри в него.

Вчера стана ясно, че проектодекларацията на "Продължаваме промяната" за приоритетите и работата на Народното събрание през 2023 г., която бе поставена като условие за предлагането на проектоправителство с втория мандат на ПП, събира далеч по-скромна подкрепа. Очаква се текстовете да бъдат подкрепени само от ПП и ДБ. "Български възход" все още не са обявили как ще гласуват, а доскорошните коалиционни партньори на "Продължаваме промяната" - БСП - вчера казаха "не" на документа. Дори Корнелия Нинова да размисли и БСП да подкрепи текстовете, ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" имат желязно мнозинство от 130 гласа, които са достатъчни, за да отхвърлят текстовете. 

Декларацията на 'Продължаваме промяната' влиза в зала в петък

Денков нееднократно е обявявал, че ако декларацията не събере подкрепа, то формацията на Кирил Петков и Асен Василев изобщо няма да предлага състав на кабинет и ще върне мандата неизпълнен. Ако това се случи, парламентарната рулетка отново ще се завърти, като се очаква трети мандат да получи "Български възход". Като потенциални мандатоносители се обсъждат още БСП и "Демократична България". (Радев обвинява левицата, че три пъти се проваля, когато ѝ е връчван мандат, а ДБ - че са "войнолюбци" - б.а.)

В декларация от трибуната на парламента кандидатът за премиер, издигнат от "Продължаваме промяната", акад. Николай Денков попита с кои точно от приоритетите в декларацията останалите партии не са съгласни и добави, че на страната ѝ е нужно редовно правителство.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация му отговори, че решение на политическата криза трябва да се намери с третия мандат.

"През последните години изборите се печелят от месии и герои-спасители (...) в същото време виждаме, че държавата не може да се управлява по този начин, защото тези политически сили нямат капацитета да управляват", добави той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подкрепи тезата, че шанс за кабинет, излъчен от 48-ото НС, има само в третия мандат. Тя постави и няколко условия за подкрепа на правителство с третия мандат - да не се изпращат оръжия за Украйна и на територията на страната да не се допускат украински военни.

"Очевидно всички гледаме към третия мандат. Ние бихме го нарекли мандат на разума, стига излишни емоции", добави тя.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС в декларация заяви, че в предната парламентарна сесия е пропусната добра възможност за разрешаване на политическата криза. Той визира проектокабинета на проф. Габровски.

"ПГ на ГЕРБ-СДС бе готова на компромиси и тя направи компромиси (...) Надявам се, че през тази сесия ще сложим край на политическите иновации."

Биков заяви, че по време на бюджета се е видяло, че в парламента има мнозинство - ГЕРБ, ДПС, ДБ и БВ. Относно проектодекларацията на ПП той обяви, че "държавата не се управлява от декларация", която по думите му дори не била добре написана. Той поиска "Продължаваме промяната" да предложи състав на кабинет, защото всичко останало би било "мимикрия". Депутатът смята, че шансът за кабинет е в третия мандат.

По-рано днес Деница Сачева заяви пред БНТ, че ГЕРБ-СДС е готова да подкрепи кабинет с третия мандат и без да участва в него, ако той бъде даден на "Демократична България". Тя заяви, че очакват разговори за съдебната реформа по същество, без те да се съсредоточават само върху фигурата на Иван Гешев.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че на държавата ѝ е нужна редовен кабинет, но не какъвто и да е. По думите му следващото правителство трябва да е способно да извършва реформи и да е стъпило на конкретна програма. Той заяви, че трябва да се подходи сериозно към втория мандат, а третият да се коментира, когато се стигне до него.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев призова за лидерство и отговорно поведение. Костадин Костадинов от "Възраждане" повтори тезата си за "мъртвородения" парламент и поиска нови избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

1

Mateevk

06.01 2023 в 17:34

Да не се изпращат оръжия на Украйна и да не се допускат укарински военни...А руски военни ще се допускат ли или те сами ще дойдат тука неканени! Срам и позор за Корнелия и партийката й! Срам и позор за проруската политика на Радев и служебния му кабинет!