Цветков след отстраняването: Погазиха независимостта на Сметната палата

OFFNews 23 януари 2023 в 10:44 2063 0

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Цветан Цветков

Беше погазена независимостта на върховната одитна институция в България, каза пред БНТ отстранения в петък председател на Сметната палата Цветан Цветков.

Той добави, че причина за това е неспазването на процедурата за смяна на председателя на Сметната палата. Според закона това се случва със стартирането на процедура за избор на нов. Проекторешението, с което т.нар. коалиция "Рашидов" направи рокадата, е в разрез с правилата - в него липсват мотиви и не е разглеждано в ресорната парламентарна комисия. 

Цветков е на мнение, че премахването му от поста му не се дължи на кампания, насочена лично срещу него, а аргументите срещу него - като несъстоятелни.

Чистка на изпроводяк: ГЕРБ, ДПС, БСП и БВ освободиха шефа на Сметната палата

В петък изненадващо ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" решиха да отсраняват Цветков. Проекторешението бе вкарано в дневния ред и гласувано в противоречие с Правилника на НС. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" видяха в продентата рокада вендета и политическо овладяване на органа, според "Възраждане" пък подобни промени са неправилни в края на един парламент. Така за председател бе посочена Горица Николова Грънчарова-Кожарева. До момента тя бе зам.-председател. Според Настимир Ананиев от ПП тя е близка до главния прокурор Иван Гешев.

Цветков уточни, че мотивът за освобождаването му заради изтеклия му мандат е малко спорен, тъй като и двамата му заместници, сред които и Кожарева, са с изтекъл мандат.

Той намекна, че би завел и дело заради казуса.

Цветан Цветков: С отстраняването на шефа на Сметната палата не може да се въздейства върху одитите

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки