ЦИК ще брои преференциалния вот по два пъти

Нели Чолашка 31 юли 2014 в 14:20 2663 0

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши, че бюлетините с посочена преференция ще се броят по два пъти.

С новия Избирателен кодекс, известен като Кодекса Манолова, беше въведено преференциално гласуване, с което могат да бъдат пренаредени листите на партиите.

Преференцията проработи вече при евровота - в листата на БСП бившият лидер Сергей Станишев беше изместен от номер 15 в листата - Момчил Неков. Това се дължеше по-скоро на престараване на избирателите на БСП, тъй като Столетницата беше номер 15 в листата и те са зачеркнали за всеки случай и не двете места номер 15.

При Реформаторския блок обаче имаше обективно пренареждане на листите, тъй като симпатизантите на ДСБ преференциално гласуваха за Светослав Малинов и той измести от първото място Меглена Кунева.

На изборите за Европейски парламент по-нагоре в листата се издига кандидат, който е получил над 5% преференциални гласове. 

При вота за национален парламент пренареждането на листите ще е по-трудно - прагът е 7% и бюлетините, в които няма отбелязан кандидат от листата, се считат за преференция за водача.

Последното решение на ЦИК във връзка с преференциалнния вот гласи, че след като се установи броят на действителните гласове за всяка партия и те се впишат в протокола, ще се пристъпва към преброяване на преференциите за всеки отделен кандидат в партийните листи. За целта ще се използват бланки-чернови.

При първото броене бюлетините ще се преброят на купчини, а след това определен член от секционната комисия ще взима бюлетина от купчинката с действителните гласове за партията или коалицията, ще я показва, ще обявява поредния ѝ номер и кандидатът, за който е посочено предпочитание, или че няма отбелязано такова.

Ще се отчита дали това е направено със знака Х или V и със задължителния по закон син химикал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки