Столичният общински съвет избра Цветомир Петров за временен председател

Юлиана Ончева 08 февруари 2024 в 10:25 4993 6

Цветомир Петров

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Цветомир Петров

Общинските съветници от всички политически групи ще подкрепят Цветомир Петров от "Продължаваме промяната - Демократична България "за временен представен на Столичния общински съвет за срок до шест месеца.

Всички подчертаха, че няма коалиция, сглобка или формиране на управляваща мнозинство, но трябва да бъде избран председател, за да излезе от блокадата общинският съвет. 

От осмия път Столичният общински съвет си избра председател, макар и временно - съветникът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Цветомир Петров. Кандидатурата му получи подкрепата на 47 общински съветници.

4 гласа получи номинираният от ИТН Пламен Данаилов, а трима общински съветници гласуваха за кандидат на "Възраждане" - Емил Димитров.

Недействителните гласове бяха 5. 

Преди заседанието досегашният кандидат за председател на "Възраждане" Красимир Гълъбов потвърди обединението около кандидатурата на Цветомир Петров. След като то започна обаче лидерът на групата Деян Николов обяви, че са купувани съветници и издигна кандидатурата на Емил Димитров. Така на практика в групата на "Възраждане" официално се появи разцепление. 

БГНЕС/Ралица Белчева - Цветомир Петров

„Най сетне ще има бял дим. До края на политическия сезон. Червените линии са много. Но днес демонстрираме проява на отговорност от страна на всички. Всеки направи крачка встрани“, обяви Борис Бонев от „Спаси София“. 

От ГЕРБ-СДС поясниха, че въпреки подкрепата си за Петров, ще бъдат опозиция на Васил Терзиев и на коалицията зад него. "Групата на ПП-ДБ-СС все още не е намерила политическа подкрепа за своето управление. Не е налице слобка, заварка и всички популярни метафори. От една страна, бихме били винаги обективна, конструктивна, на моменти яростна опозиция. От друга, не искаме хвърлянето на града в пълен хаос. Нашето решение е при широка подкрепа, с участието на всички групи без ИТН, да намерим решение, което ще е валидно до края на този политически сезон през юли", каза Прошко Прошков.

„Общинските съветници на БСП в Столичния общински съвет не трябва да подкрепят кандидат за председател, предложен от ПП-ДБ-СС. Трябва да си предложат нашия кандидат Диана Тонова и да не гласуват за друг кандидат", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента.

Червената лидерка каза още, че стотици софиянци и хиляди хора в страната се обявиха против разрушаването на паметници и в частност Паметника на Съветската армия.

"Ние правихме живи вериги, когато счупиха плочата и я възстановихме със собствени средства. Обжалвахме всички действия. Обявихме се за запазване на всички паметници и че това е гавра с историята. И ако днес някой от общинските съветници от БСП седне заедно с тези хора на масата, за да си разделят тортата с детските главички, е висша форма на липса на морал и предателство към тези, които ги избраха“, каза още Нинова. 

По повод изказването на Нинова шефът на червените съветници в Столичния общински съвет Иван Таков заяви, че не е чул какво е казала тя. Той коментира, че снощи на заседание градската организация е решила, че трябва да се намери решение на кризата в СОС "при наличие на широк консенсус". "Чухме изявление от всички групи без ИТН, че са склонни да се търси временно решение за срок от 6 месеца, до юли, за да заработи СОС, тъй като градът е в аварийно състояние. Надяваме се разумът най-после да вземе връх и да започнем да си говорим в залата, а не през медиите. Всякакви инсинуации, че има някакво съглашателство и "сглобки", са абсолютна спекулация. Още не сме обсъждали темата за формирането на комисиите, въобще не сме стигнали до това", поясни Таков.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

6

ob1

08.02 2024 в 17:28

Много си ми под нивото, че да ме учиш на ирония, чебурко...
Я кажи кой автентичен антикомунист подкрепяш

-1600

5

Люгер Химарс

08.02 2024 в 16:28

за долния човечец с мозък=0 и поради това неразбиращ ирония -> эээ са за такива като тэбэ, защото докарахте комунизъм с псеводемократичните си партии, така, че софия да се управлява от държавна сигурност. Ти си тоя, който трябва да си стяга куфарите за москва. дс електорат комунэ!!!

-1650

4

ob1

08.02 2024 в 14:50

Леко да се не задавиш от злоба, чебурашке :)
Изтървал си си някакви оркски е абаротни, да не си ги забравиш като изпълняваш класическата комбинация чемАдан, вокзал, мАксва

-1600

3

Люгер Химарс

08.02 2024 в 12:11

Мадуро-ксероксите, комунистическата номенклатура и "антикомунистите" си избраха калинка - "Хаирлия да е". Нэщастната дэрогационна провинция с прэтэнции...

1005

2

ПР

08.02 2024 в 10:52

София,особено след 4 мандата Фандъкова,е столица с много проблеми.Това,че СОС ще заработи,е важно.Но,др.Нинова има приоритет-МОЧА и пр.мочовци из Републиката.....национално отговорна другарка е тя!Споко,Корни,Норчето от Вашето Посолство се закани,да си ги вземат за към Екатеринбург,напр.

723

1

user4eto

08.02 2024 в 10:38

Нинова има ли морал, че е тръгнала да говори за него?
 
X

Да помогнем на украинските деца!