Осми опит: БСП може да подкрепи чужд кандидат за шеф на СОС, ако и ГЕРБ го направи

OFFNews 08 февруари 2024 в 07:14 1533 2

СОС

Снимка БГНЕС/архив

Столичният общински съвет ще направи днес осми опит да си избере председател. Минималният брой гласове за това е 31, номинираният кандидат трябва да получи подкрепа от поне половината общински съветници. 

Очаква се днес ПП-ДБ-СС да издигнат отново Цветомир Петров, който на предишното заседание събра 26 гласа.  

Новото е, че късно снощи Градският съвет на БСП даде мандат на съветниците от партията да подкрепят председател на СОС при широк консенсус от другите политически групи. Това на практика означава, че ако ГЕРБ, Синя София и Карлос Контрера от ВМРО застанат зад Петров, представителите на БСП-София могат да направят същото. 

Тази сутрин групата на социалистите в СОС се събира на ранно заседание, за да обмисли какво точно означава "широк консенсус" и дали ще издига за пореден път Диана Тонова или направо ще подкрепи кандидатът на ПП-ДБ. 

Пламен Данаилов от "Има такъв народ" отново ще бъде номиниран, но за разлика от предишния път, когато очакваният бял дим над "Московска" 33 не се появи, заради отказа на ИТН да гласува за Петров, което блокира и възможността това да направи и БСП, днес съветниците на Слави Трифонов могат да бъдат заобиколени

Както и тези от "Възраждане", защото Градският съвет на БСП на практика развърза ръцете на Иван Таков да действа според ситуацията. 

Така сега топката е в ръцете на съветниците от ГЕРБ. Вчера Бойко Борисов обяви, че иска нови избори в София, но не стана съвсем ясно дали има предвид кметски, за обшински съветници или и двете. 

Столичният общински съвет може да бъде разпуснат от Общинската избирателна комисия, ако не си избере председател до 13 февруари, когато по закон изтича тримесечният срок от полагането на клетвата на общинските съветници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

08.02 2024 в 11:22

С други думи, ако ГЕРБ кажат да и БСП ще кажат да.
А ако ГЕРБ скочат от терсата на СОС, БСП и те ли ще скочат?
Що за безпринципност?
Да подкрепят кандидата на СС и да почват работа срещу схемите на ГЕРБ в града!

22548

1

dolivo

08.02 2024 в 07:44

Борисов плещеше глупост след глупост.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика