Радев: Кой даде на концесия пристанище ''Росенец''? ГЕРБ. За 35 години!

OFFNews 19 юли 2023 в 11:41 6587 10

Румен Радев

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Румен Радев

Словесно "контранападение" предприе президентът ген. Румен Радев, който рано тази сутрин беше обвинен индиректно от Кирил Петков в удължаване на концесията на руската нефтодобивна компания "Лукойл" на пристанище "Росенец". То - по думите на Атанас Атанасов (ДБ) - се използва от Русия в неин интерес във войната ѝ с Украйна.

Анонсирайки проект за спиране на концесията рано тази сутрин, Петков заяви, че тя е била "удължена без мотиви за още 24 години" миналия октомври от служебното правителство, назначено от държавния глава. Два часа по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разсърдено коментира, че Петков и Атанас Атанасов (ДБ) са избързали с анонса и че всъщност предложението за разваляне на концесията било на ГЕРБ.

По този повод президентът Радев заяви:

"Първо, това е поредното прибързано и напълно некоректно изказване на политически лидери. Нека да се върнат назад във времето и да си отговорят на въпроса кой даде на концесия пристанището – правителството на Бойко Борисов, преди 35 години.

Служебното правителство не е удължавало концесията. Просто 24 години остават от тази концесия, която служебното правителство не прекрати, защото точно тогава водеше борба с космическите цени на горивата, които ни докара четворната коалиция. Същите тези политически лидери.

Предстои да видим дали това предложение на управляващите, което явно те ще прокарат, е в резултат на някакви корпоративни апетити или кризисен пиар. Да забравим по-бързо кой ни докара посредниците за 30% по-скъп руски газ – „Джемкорп“. Кой не премести регистрацията на „Лукойл“ по време на редовното си управление от Швейцария в България?

Служебното правителство свърши това, което трябваше да свършат редовните правителства. Служебното правителство само за пет месеца събра данъци от 180 милиона, два пъти повече, отколкото всички редовни правителства преди това за 15 години.

Аз се надявам, че са си направили оценка на риска какво има зад пристанището, защото там има една голяма тилова база, на кого принадлежи тя, защото тя принадлежи на „Лукойл“, кога е взета от него, как това връщане на държавата на пристанището ще работи с тази тилова база, без която прехвърлянето на петрол към нефтохимическия комбинат е невъзможно?

Така че аз се надявам да си направят много добре сметката и, най-важното, как това ще се отрази на цената на горивата у нас".

След ранното съвместно изявление на Кирил Петков и Атанас Атанасов лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов уточни, че решението за предложение за разваляне на концесията е взето на среща между ръководствата на двете коалиции - ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС - с участието на представители на ДПС. Впоследствие от ДПС също припознаха съавторство, даже авторство. Отнемането на концесията от "Лукойл" било стара идея на ДПС - обяви в кулоарите на Народното събрание санкционираният по закона "Магнитски" депутат Делян Пеевски. Той отклони въпросите за незаконните постройки на Росенец, част от сараите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Този въпрос щял да се решава от съда.

Договорът за предоставяне на концесия върху Пристанищен терминал "Росенец" е сключен на 12 май 2011 г. между министъра на транспорта и „Лукойл Нефтохим Бургас“. През 2011 г. управлява първият от трите кабинета с премиер Бойко Борисов (ГЕРБ). Министър на транспорта е Александър Цветков.

С решението на служебния кабинет с премиер Гълъб Донев от 6 октомври 2022 г. Министерският съвет „разрешава продължаването на изпълнение“ на договора. Да, в решението не са посочени мотиви - въпреки наложените от ЕС санкции срещу Русия заради войната служебният кабинет отказва да отнеме концесията, а впоследствие премиерът Донев обяснява това с дерогацията, договорена от предишното редовно правителство с премиер Кирил Петков.

Информация за взетото от кабинета "Донев" решение излезе не от официалните канали, например от пресслужбата на МС. За него съобщи съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов в социалните мрежи седмица след въпросното правителственото заседание. В публикацията си Атанасов нарече пристанищния комплекс "руски анклав".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

10

PaulPierce

19.07 2023 в 19:20

Как очаквате льотчика да прекрати концесията на Лукойл и да защити българските интереси? Не сме забравили как ни обясняваше, че трябва да подпишем нов договор с Газпром и как без Газпром светът свършва., На практика всичките му решение и лексика подкрепят кремълските интереси

89

7

bat.galin

19.07 2023 в 13:44

не лъже льотчика - точно байхуй подписа концесията за росенец.
първото му решение : да даде строителсвото на арена армеец на мутрите от тим.
второто : да даде концесията на росенец за 35 г на златев
третото : да преназнчи на онзи плазмодий иван искров за шеф на бнб.
...и след това за благодарност златев е купил къща на мис бикини, а искров одобри продажбата на АКБ на цвета минета.
каква изненада !!!

-1974

6

Владè

19.07 2023 в 13:16

Мунчо мрази неруското( разбирай и българското) по заповед и от тъпота.
Мунчовата армата ( мутри вън,мутри вътре) мрази ама кльопа и докато има военнопромишлено мамбо "полюира" (пиша тъй, че да ме разберат мунчовците от шорбоните). Такъв им е изказЪт на другарите.

345

5

Джендо Джедев

19.07 2023 в 12:30

Видяхме ви как се борехте с високите цени на горивата - за малко да клекнете на Газпром. Даже служебният министър на енергетиката ни убеждаваше, че без тях няма да минем. И се плашеше от разни арбитражи. А високите цени на горивата ги пребори ЕС, а не имбецилите на Мунчо.

А за тоя митичен руски заг дето бил 30% по-скъп... я да си спомним кой спазари танкери с евтин американски газ и кой ги отказа... ;)

Колкото до събирането на данъци - събраха се данъци именно заради военното производство. От продажби на оръжие за Украйна - нещо, което Мунчо мрази като дявол - тамян.

-240

4

редовно четящ

19.07 2023 в 12:19

Минава в оправдателен режим, паникьоса се.

-1650

3

ob1

19.07 2023 в 12:10

"Просто 24 години остават от тази концесия, която служебното правителство не прекрати, защото точно тогава водеше борба с космическите цени на горивата, които ни докара четворната коалиция. "

Я пак, мунчо?
https://tradingeconomics.com/commodity/gasoline
Искаш ли да кажеш, че някой в България има възможност да влияе толкова на световния пазар на горива? Боклук долен си ватнишки!
За горивата и цените им можеш да благодариш на матушката си пут(к)инска!

-1974

2

Владè

19.07 2023 в 11:53

Ха ха ха ха ха, русофилията почнàха да се ядат като псета подивели.

1005

1

eagle60

19.07 2023 в 11:50

Зеленият чорап май вдига кръвно.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика