Правителството да управлява структурните звена в службите, предлагат ПП-ДБ

Кирил Петков нарече двата законопроекта "закъсняло домашно"

Ружа Райчева 02 октомври 2023 в 16:42 2108 2

Атанас Атанасов и Кирил Петков в парламента

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Атанас Атанасов и Кирил Петков в парламента

"Продължаваме промяната - Демократична България" внесоха два законопроекта за реформи в българските служби, с които предлагат промяна в начина на управление на ДАНС, ДАР, ДАТО и НСО. Идеята им е Министерският съвет да управлява структурните звена в националната сигурност.

Това съобщиха лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков и Атанас Атанасов на извънреден брифинг в Народното събрание.

Тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи обрат в позицията си за реформите в службите. Той каза, че реформа в службите може да има и преди края на войната в Украйна, но след местните избори в България на 29 октомври. За сметка на това миналата седмица Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски обявиха, че подобно нещо може да се случи "най-рано след края на войната в Украйна". Първоначалното споразумение между коалициите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, на базата на което стана т.нар. "сглобка", включваше и реформа на службите за сигурност.

Съгласно Конституцията изпълнителната власт има правомощия и задължения да осигурява националната сигурност и обществения ред. ПП-ДБ посочиха, че предложените от тях промени са в посока на това Министерски съвет да управлява структурните звена в националната сигурност.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че по време на посещението си в Австрия миналата седмица ясно е видял, че основният въпрос, който Австрия иска България да реши, за да влезе в Шенген, засяга българските служби. По думите му отговорността не е само на правителството, но и на парламента, и затова те внасят двата законопроекта.

"Ние знаем, че колегите от ГЕРБ в момента показват непълна готовност за законите. Надявам се да преразгледат това тяхно виждане, както и Шенген да е толкова голям приоритет за тях, колкото и за нас", каза Петков на брифинга в НС.

Законопроектите предлагат промяна в начина на управление на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР), Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО) и Национална служба за охрана (НСО).

Ръководителите на ДАНС, ДАТО и на ДАР да бъдат избирани от Народното събрание, а главният секретар на Министерството на вътрешните работи и началникът на Служба „Военно разузнаване“ да се назначава от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо по силата на указ на президента на републиката, предлагат ПП-ДБ в единия законопроект. С другия те предлагат същата процедура и за председателя на НСО. 

Според съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов се получава нездрава конкуренция между двете основни служби за сигурност - ДАНС и ДАР, което ги прави неефективни. Той посочи, че въпросът е бил многократно обсъждан с "партньорите, които подкрепят правителството" - тоест ДПС. По думите му това не е пряка подкрепа за ПП-ДБ, а за Шенген.

Кирил Петков каза, че се надява Бойко Борисов да не вижда по друг начин приоритета България да влезе в Шенген. Според него първата стъпка към Шенген е била приемането на промените в антикорупционния закон. "За съжаление домашното, което отдавна трябваше да си свършим, е закъсняло", каза Петков по отношение на реформата в службите.

Както земеделците, така и енергетиците, и миньорите трябва да подадат ръка, заяви още Кирил Петков и добави, че премиерът Денков е подал ръка на зърнарите. "Сега трябва да го направи пак", каза той. Според него ако отделни политическии партии започнат да се срещат с протестиращите, само ще се вдигат лозунги, а няма да се стигне до решение.  По думите му правителството е готово на преговори с протестиращите.

На въпрос за покачващото се напрежение в "сглобката" Кирил Петков отговори, че всички граждани виждат колко са различни ГЕРБ и ПП-ДБ, но че теми като ПВУ и Шенген ги обединяват и те ще продължат да работят по тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

2

IvoIvo

03.10 2023 в 11:48

Говори, каквото му е наредено, но засъжаление в редица случаи не е в полза на Б-ия...

1810

1

Maxim

02.10 2023 в 17:11

Т.к. службите още се управляват ат ДС /КГБ/, нещата са много в ущърб на България и в услуга на Кремъл. Това е.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки