ПП-ДБ няма да участват в извънредното заседание за ветото, отклонявало вниманието от вота

Започва консолидация между ГЕРБ и ДПС като една политическа формация, заяви Кирил Петков

OFFNews 26 октомври 2023 в 09:29 1407 0

Кирил Петков

Снимка БГНЕС

Кирил Петков

ПП-ДБ няма да участват в извънредното заседание на парламента в петък, когато ще бъде гласувано ветото на президента върху Закона за енергетиката, заяви в предаването „Здравей, България” съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Ветото вече бе от отхвърлено от парламентарната комисия по енергетика.

„Това е прах в очите на хората преди местния вот. Донякъде разбирам ГЕРБ - много от техните кметове са с по шест мандата. Как могат да обяснят, че в Ловеч няма вода? Там има режим на водата, а те са управлявали осем години града. В Сливен ситуацията е същата. Трябва им тема, с която да отклонят вниманието на хората и точно преди изборите, ако може да има един ден в парламента, за да се прави предизборен цирк”, коментира Петков.

Той коментира темата с "Лукойл", дерогацията за внос на руски петрол, данъците и цените на горивата. По думите на Кирил Петков депутатът от ГЕРБ Делян Добрев е използван за черен пиар по темата, а единственият въпрос към него е къде изчезнаха 27 стотинки от цените на горивата. „Помните, казваха, че щом падне правителството, бензинът ще поевтинее с 1 лев още на следващия ден. Сега казват, че това ще стане със 73 стотинки на литър. Истината е, че нито сега цената ще падне, нито тогава падна с левче. Опитват това да бъде темата през следващите дни”, каза Петков.

Компютри или компоти

Той посочи, че министърът на финансите Асен Василев е уведомил представители на ГЕРБ и ДПС, че е имал комуникация с „Лукойл”, в която е казал на рафинерията да не използва стари загуби, за да се опитва да покрива нови данъци. Оттам нататък комуникацията с коалиционните партньори се получила като с компотите и компютрите, добави Петков. "И изведнъж стана, че "във вторник те ще платят 540 милиона". Не, във вторник те няма да платят 540 милиона. Идеята е те да не използват загубата си, за да не покриват бъдещи данъци. Изведнъж пък станаха не 540 милиона, а казаха: "О, ретроспективно, от началото на годината - умножаваме го по три. После с този милиард и половина казаха: "Това са 73 стотинки." 

Цялата тази тема била вдигната на дневен ред, за да не говорим защо тротоарите не са добри и защо детските градини не са построени, смята Петков.

„ГЕРБ и ДПС трябва да научат, че когато кажем „не", това означава „не". Можем да работим за важни неща заедно, но когато кажем, че няма да участваме в предизборния цирк, няма как да ни накарат”, добави още той.

Според него процесът, който се е случил между ПП и ДБ, в момента се случва между ГЕРБ и ДПС. Той даде пример с това, че на много места двете партии подкрепят един кмет. „Започва консолидация между ГЕРБ и ДПС като една политическа формация. Може би се чувстват по-силни, когато са заедно, както ние се чувстваме с ДБ”, подчерта Кирил Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика