Последно: Държавата си връща пристанище 'Росенец'

Йорданка Веселинова 21 юли 2023 в 16:04 3988 8

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Парламентът даде възможност да се прекрати концесията на пристанище "Росенец". Това става чрез отпадането на изискването да се чака изрична нотификация от ЕС.

Според текстовете България ще може да си върне пристанището седмица след обнародването на закона, по ускорената процедура. По предложение на ДПС две седмици след като държавата си върне концесията, Министерството на транспорта трябва да поеме оперативния контрол над пристанището.

Проектозаконът на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС мина на второ четене със 144 гласа "за" и 52 "против" ("Възраждане" и БСП). След гласуването Хамид Хамид поиска той да мине и на второ четене. На това предложение възразиха от "Възраждане" с аргумента, че в хода на дебата са заявили намерение за внасяне на редакционни предложения, а според Правилника на парламента и решение на Конституционния съд, ако има такова, текстовете не могат да се гласуват на две четения в рамките на едно заседание. Зам.-председателката на НС Росица Кирова от ГЕРБ поиска експресна стенограма, за да се провери дали искането за редакции е било преди или след гласуването.

Междувременно Петър Петров от партията на Костадин Костадинов предложи срокът за предложения да бъде удължен на 14 дни, но идеята му бе отхвърлена. След това бе дадена почивка. След края ѝ Росица Кирова заяви, че ще подложи законопроекта за гласуване на второ четене и се аргументира с текст от ПОДНС, според който отлагане може да има, ако е направено конкретно предложение, а не заявка за такова. След това предложението на Хамид Хамид за разглеждането на законопроекта и на второ четене мина със 136 гласа "за" и 60 "против" - "Възраждане" и БСП.

"Възраждане" със зъби и нокти брани руската "Лукойл"

Опитите на прокремълската партия да спре законопроекта продължиха веднага след преминаването към второ четене. По традиция това отново се случи със скандал, по време на който цялата група на партията обсади парламентарната трибуна, разбира се, крещейки. Поводът - думата не бе дадена на Николай Дренчев, а на Хамид Хамид, който изчете целия доклад и дори направи редакционно предложение. 

Костадин Костадинов обвини трите партии, че изнасилват правилника, а след това нападна ПП-ДБ в "слугинаж" към ДПС и ГЕРБ.

Освен това Петър Петров поиска срокът за отнемането на концесията да не е седмица, а месец. Предложението очаквано не бе прието.

Законопроектът за концесията на Росенец бе внесен на 19 юли от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Първи за идеята съобщиха от ПП-ДБ, след което се развихри скандал в управляващото мнозинство за това чии са текстовете.  Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по-късно заяви, че решението е било взето на среща, на която са присъствали лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ, като на нея са присъствали представителите на ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски. Самият Пеевски също заяви: "Идеята за Росенец е наша", каза той.

Сега пристанището, намиращо се на юг от Бургас, е под контрола на втората по големина руска нефтодобивна компания "Лукойл". Концесията на "Лукойл Нефтохим Бургас" беше удължена без мотиви за още 24 години миналия октомври от служебното правителство, назначено от президента Румен Радев. Междувременно  президентът отрече да има удължаване и напомни, че 35-годишната концесия е дадена на "Лукойл" от правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

21.07 2023 в 17:22

Вгъзраждане що така ? Нали националните предателства са тяхна опорка?

Да бяха гласували за махането на тази пъпка на лицето на България, където български чиновник не можеше да припари.

Кой знай какво се вкарва през това пристанище в Европа.

Вън мръсната сволоч руски охранителни фирми!

Фискални кранчета на терминалчетата към Нефтохима, пардон, Лукойл.


-1650

4

ob1

21.07 2023 в 17:10

късопишкин и корни ще се задяват от безсилна злоба... ха дано спукат по някой аневризъм :)

2550

3

alfakentavur

21.07 2023 в 16:46

Браво! Айде най-накрая да махат МОЧА, Альоша и т.н.

1000

2

ПеркоНаумов

21.07 2023 в 16:45

Твърде лесно стана това. Сега, от лукойл ще отиде директно в Буциойл или ПеевскиОйл

788

1

jorj

21.07 2023 в 16:27

Адмирации! Вън руския фашизм от България! Стига са грабили и обеднявали България!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика