Парламентът продължава с гласуването на Изборния кодекс

OFFNews 27 април 2016 в 07:24 2811 4

Парламентът продължава с гласуването на Изборния кодекс

Депутатите продължават и днес гласуването на промените в Изборния кодекс, след като приемането на текстове от законопроекта продължи до късно снощи.

Според приетите вече промени негласувалите на два избора от един и същи вид - президентски или парламентарни, ще бъдат заличавани от избирателните списъци. Те ще могат да бъдат включвани отново, ако подадат заявление за това. Депутатите решиха още в бюлетината да има квадратче "Не подкрепям никого".

На среща с премиера, управляващите партии се споразумяха, че този вот няма да се отчита при определянето на изборните резултати. Така малките формации няма да бъдат ощетени. Управляващите се договориха също да има промяна по отношение на откриването на секциите в чужбина.

Преди дни парламентът реши те да могат да бъдат отваряни само в посолствата и консулствата. В кодекса обаче ще бъде записана възможност за отваряне на до 50 секции в определена държава, стана ясно след разговора с премиера, припомня БНТ. Предизборната кампания ще продължава 30 дни. Отпадна идеята два бъдат забранени социологическите проучвания по време на кампанията.

От Австрия президентът Росен Плевнелиев заяви, че той има последната дума по отношение на Изборния кодекс.

„Запазвам своето право да видя конкретните формулировки по всеки един от въпросите, по всеки един от текстовете, за да мога след това да кажа своята крайна дума. Чувам внимателно всички аргументи. Следя внимателно законодателния процес в Народното събрание и по Конституция имам своята тежка, крайна дума, след като законът мине съответно през своята демократична процедура - първо в Народното събрание, после при президента", каза президентът.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

4

Nik68

27.04 2016 в 09:50

Събарли се да променят собствените си решения от вчера. Малка ефективност - малки заплатки Цачева. Отрежи им ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРЕМИИ И ГИ СЪБИРАЙ ПРЕЗ ВАКАНЦИЯТА да си оправят бакиите.

8359

1

ОФчар

27.04 2016 в 07:48

Приказка без край...

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки