Парламентът обсъжда обща декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО

НС също ще обсъди проекторешението на ГЕРБ ВСС да не избира нов главен прокурор, преди да има промени в структурата и състава му

Ружа Райчева 05 юли 2023 в 07:00 1175 1

Сградата на Народното събрание

Снимка Архив

Сградата на Народното събрание

Днес Народното събрание ще обсъди проект на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО.

Вчера Комисията по външна политика одобри текста на проекторешението, внесено от Бойко Борисов, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Христо Иванов, Тошко Йорданов, Павела Митова и Екатерина Захариева на 29 юни.

Текстът на декларацията гласи, че 49-ото Народно събрание заявява, че най-прекият и желан път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа, е пълното и незабавно доброволно оттегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на държавите на всички засегнати от нея суверенни държави.

В текста пише, че парламентът "категорично настоява за прекратяване на ядрения шантаж, както и за всички действия на Руската федерация, които са в остро противоречие с Устава на ООН и представляват най-сериозния удар срещу мира и благоденствието, както на европейските, така и на руския народи" и че подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, "чиято цел е траен и справедлив мир".

"Народното събрание настоява институциите в България да продължават да ѝ оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна, военнотехническа подкрепа, до пълното възстановяване на суверенитета ѝ в международно признатите граници", пише в проекторешението.

С приемането на декларацията 49-ото Народно събрание ще потвърди пълната си подкрепа за независимата от външни фактори политика на НАТО, както и започването на процеса на планиране и приемане на конкретни параметри и времева рамка за членството на Украйна в Алианса и разширяване на стратегическите отношения.

Днес се очаква в пленарната зала да бъде обсъдено проекторешението на ГЕРБ Висшият съдебен съвет да не избира нов главен прокурор, преди да има промени в структурата и състава му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

05.07 2023 в 11:08

Сакън, бре! Генерал-губернаторът ще умре от тази декларация за Украйна! Путин ще го разжалва! А Мутрафонова ще вземе да пометне!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews