Парламентът казва последната си дума за актуализацията на бюджета

Йорданка Веселинова 29 юни 2022 в 06:30 2017 0

Архив

Снимка parliament.bg

Пленарна зала

Актуализацията на държавния бюджет влиза за второто и финално четене в пленарната зала на 47-ото Народно събрание. 

След две поредни извънредни заседания на парламентарната комисия по бюджет и финанси, продължили повече от 15 часа, след спорове, размяна на обвинения и практическо прекрояване на бюджетната рамка днес народните представители ще гласуват и съвсем нови предложения.

Актуализация на опозицията. За 11 часа ИТН, ДПС, ГЕРБ и Възраждане пренаписаха бюджета

Остава спорен въпросът дали ще се увеличава акцизът на цигарите и тютюневите изделия, както и дали ще има компенсации за бизнеса за високите цени на тока. Причината за тази неяснота в последния момент са споровете в комисия, поради които депутатите така и не се обединиха около общо решение.

Бюджетът мина в комисия: Бизнесът остава без компенсации за високите цени на тока

Сагата около актуализацията

Още преди Министерският съвет да приеме актуализацията на бюджета на редовното си заседание преди няколко седмици, трите проектозакона - за бюджетите на ДОО, НЗОК и държавния бюджет - бяха разпределени по комисии и се очакваше те да бъдат приети за около две седмици. Парите за пътища на МРРБ обаче скараха ИТН и "Продължаваме промяната" и министрите на Слави Трифонов напуснаха заседанието на МС. Няколко часа по-късно лидерът на "Има такъв народ" обяви, че те напускат управлението. Стана ясно още, че партията ще подкрепи само социалните мерки в проекта за актуализация.

Големият бюджет се превърна в "жертва" на разкола в коалицията. Повечето комисии или не събираха кворум, или отхвърляха текстовете. Това се случи и на 9 юни в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Актуализацията падна в комисия, ИТН се прегърна с ГЕРБ, ДПС и Възраждане

Преди две седмици актуализацията на бюджета все пак мина на първо четене в пленарната зала след 5-часов дебат, протест и остраняване на председателя на НС Никола Минчев. 

Малките бюджети очаквано минаха на първо и второ четене в зала - те бяха приети почти без спорове и в парламентарните комисии. От ИТН пък обявиха, че ще подкрепят само социалната част на бюджета и действително гласуваха "за". Против бяха от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". По-късно ИТН обявиха, че ще искат да се приеме "бюджет на парче". 

Управляващите се надяваха актуализацията да бъде приета до 27 юни, за да могат от 1 юли да влязат в сила антикризисните мерки. Заради отстраняването на Никола Минчев и последвалия успешен вот на недоверие обаче бюджетът остана на заден план. Очаква се тази седмица актуализацията окончателно да стане факт - миналия петък бюджетната комисия прие малките бюджети - на ДОО и НЗОК, а вчера те минаха и в зала. Големият бюджет пък бе приет от ресорната комисия вчера късно вечерта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков