Парламентът гласува промени в Наказателния кодекс, които няма да се случат

Йорданка Веселинова 20 януари 2023 в 18:45 1608 0

НС прие осем законопроекта за промени в Наказателния кодекс

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Гласуване в пленарна зала

Правната комисия прие осемте законопроекта на първо четене вчера, минути преди полунощ. Всички текстове минаха набързо и без дебат. 

Посред нощ: Правната комисия се поправи и прие отхвърлена от зала реформа по ПВУ

В края на 2022 г. членовете на правната комисия се вслушаха в думите на правосъдния министър Крум Зарков и се договориха да не правят промени на парче в Наказателния кодекс. Зарков дори благодари на председателя на комисията Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС), че не се е поддал на популизма. Няколко седмици по-късно, когато стана сигурно, че новите предсрочни парламентарни избори са неизбежни, популизмът се завърна с пълни сили и законопроектите бяха скоростно приети на първо четене.

По същия начин, с рекордна скорост, мина и прекрояването на Изборния кодекс. Други важни законопроекти, част от обещаваната от партиите съдебна реформа, както и от Плана за възстановяване и устойчивост, се бламират. Такъв е случаят със законопроекта за КПКОНПИ, както и промените в НПК, касаещи въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор.

По-големи наказания за пияни или дрогирани шофьори

Законопроектът на Христо Терзийски предвижда криминализиране на отказа от проверка за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози. Наказанието е затвор от една до три години и глоба от 500 до 1000 лв. Бившият вътрешен министър на ГЕРБ предлага още премахване на контролния талон към шофьорските книжки. Промените бяха приети.

Мина законопроектът на „Възраждане“, с който се преодолява законодателна празнина, при която местопроизшествието не е изрично посочено като квалифициращ признак на престъплението, с изключение на „извършено на пешеходна пътека“. С промените се въвежда по-тежка наказуемост за деяния, когато моторното превозно средство навлезе в площи извън пътното платно, на които се намират пешеходци – тротоари, спирки на обществения транспорт и др.

Бе гласуван и законопроектът на БСП за увеличаване на тежестта на предвидените наказания за причиняване на ПТП. Отбеляза се, че с допълнителна тежест могат да бъдат посочени случаи от последните месеци на причиняване на смърт на служители на МВР при изпълнение на служебните им задължения.

Мина и втори проектозакон на Нинова, свързан с  престъпления, свързани с детската порнография и управлението на моторно превозно средство след употреба на алкохол с концентрация в кръвта над 2 на хиляда, установено по надлежния ред, или когато разрешената скорост е превишена с повече от 50 км/ч.

По-строги наказания и срещу каналджийството

Подкрепа събра и законопроект на Костадин Костадинов за наказателна отговорност за случаите на трафик на хора. В текстовете се предлага включване на нови санкции, като временно отнемане на използваното за подобна незаконна дейност моторно превозно средство и спирането му от движение.

Приет бе и проектозакон на Десислава Атанасова, предлагащ завишаване на размера на санкциите за всеки, който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места.

Наказания за престъпления срещу околната среда

Бе гласуван и законопроектът на „Продължаваме Промяната“, предвиждащ завишаване на наказанията за незаконен улов и определя конкретен праг на нарушенията в горите.

Още промени, свързани с домашното насилие

Приет бе и законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, внесен от Хамид Хамид от ДПС, се предвижда от дефиницията за престъпление, извършено при условията на домашно насилие, да отпадне изискването за системност. Това се очаква да доведе до разширяване на мерките за защита от домашно насилие и прилагане на по-ефективна държавна политика при борбата с него.

Всички тези скоростно приети законопроекти е малко вероятно да се превърнат в закони, тъй като това НС няма да има достатъчно време да ги разгледа в комисии и на второ четене в зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки