Посред нощ: Правната комисия се поправи и прие отхвърлена от зала реформа по ПВУ

Йорданка Веселинова 19 януари 2023 в 23:39 4949 0

Заседанието на правната комисия

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Радомир Чолаков и Петър Петров

С 20 гласа "за" парламентарната правна комисия прие на първо четене внесения от Десислава Атанасова (ГЕРБ) от Законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения.

Така комисията поправи грешка на Народното събрание, което в средата на декември отхвърли сходни законопроекти на Министерски съвет и на Надежда Йорданова от "Демократична България" и блокира Плана за възстановяване и устойчивост. Причината - въвеждането на защита за лицата, подаващи сигнали, е ключова реформа в Плана за възстановяване и устойчивост.  

Законопроектите предлагаха създаването на единен централен орган за външно подаване на сигнали, като за изпълнението на тези функции е определена Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Предвижда се тя ежегодно да изпраща на Европейската комисия данни за броя на постъпилите сигнали, извършените проверки и резултатите от тях, както и да публикува на интернет страницата си тази информация. 

Парламентът блокира Плана за възстановяване. Вторият транш от 724 млн. евро е под въпрос

След това, минути преди полунощ и след почти 9-часово заседание, без дебат членовете на комисията приеха на първо четене и законопроектите за промени в Наказателния кодекс, касаещи увеличението на наказанията за лица, причиняващи катастрофи под въздействие на алкохол и наркотици. Минаха проектозаконите на Христо Терзийски от ГЕРБ-СДС, на Костадин Костадинов, Корнелия Нинова. Минаха и промените на "Възраждане", БСП и ГЕРБ за каналджийството.

Мина и законопроектът на Цветелина Симеонова-Заркин за промени в НК за престъпления срещу околната среда

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews