Освободиха земеделския зам.-министър, когото Дунчев нарече ''образа на задкулисието''

OFFNews 29 март 2022 в 18:35 4286 0

Снимка Министерство на земеделието, храните и горите/Пресцентър

Със заповед на премиера Кирил Петков от днес от длъжността заместник-министър на земеделието е освободен Атанас Добрев.

Това гласи кратко съобщение на правителствената пресслужба. От него не става ясно какви са мотивите за освобождаването на Добрев.

Вече бившият зам.-министър на земеделието Атанас Добрев беше определен като "образа на задкулисието" от депутата от "Продължаваме промяната" и бивш директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев. 

В началото на март Дунчев предупреди за схеми и назначения на БСП в горските стопанства, като по думите му зад тях стои именно Атанас Добрев. Според него зам.-министърът на земеделието е образът на задкулисието и той е човекът, който спуска списъците с хора, които трябва да се сменят. По думите на Дунчев, докато Добрев е в министерството, няма никаква надежда за българските гори.

Депутатът обяви, че "мафията дърпа конците" в Министерството на земеделието, оглавено от Иван Иванов от БСП. 

Заради твърденията му земеделският министър Иван Иванов го прати на "лекар, за да се успокои": Обвиненията са твърде вероятно подтикнати от личните му амбиции за развитие в този сектор, твърди министърът от БСП. 

Иванов съобщи, че е възложил вътрешен одит в Агенцията по горите за периода на служебните правителства, както и в държавните горски предприятия - заради всички твърдения на Дунчев. "Те не са подкрепи с факти, а са голи изявления, че има някаква корупция", допълни той.

Кой е Атанас Добрев

Атанас Добрев е роден на 18 септември 1975 г. Има магистърска степен по „Стопанско управление” от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, пише в сайта на Министерството на земеделието, храните и горите. 

От 2002 до 2007 г. работи в Държавен фонд „Земеделие”, като е началник на няколко отдела в институцията, акредитирана да изпълнява функции на Агенция САПАРД и на Разплащателна агенция.

От 2007 до 2008 г. е съветник на председателя на Държавната агенция по горите и и. д. парламентарен секретар на агенцията. През 2008 и 2009 г. е изпълнителен директор на Национален фонд „Българска гора”.

От 2009 до 2013 г. работи в сектор земеделие, като от юни 2013 г. е назначен за парламентарен секретар в Министерство на земеделието и храните.

От юли 2014 г. до края на август 2014 г. е изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”– Разплащателна агенция.

От септември до ноември 2014 г. е директор на „Административно обслужване и електронно управление” в Министерство на земеделието и храните.

От ноември 2014 г. до май 2017 г. работи като заместник-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция с ресори Оперативна програма „Рибарство и аквакултури“ и програма САПАРД.

От май 2017 г. заема поста заместник-министър на земеделието, храните и горите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews