НС пренаписа правилника си: Наказания за буйстващи депутати ще има, рязане на заплати - не

По идея на ГЕРБ се въведоха критерии за главен секретар. ''Възраждане'' питат дали готвят Гешев за поста

Йорданка Веселинова 21 юли 2023 в 21:43 3687 2

Костадинов

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Костадин Костадинов, лидер на Възраждане

Малко след 21 ч. тази вечер, след 12-часово заседание, депутатите пренаписаха Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Проекторешението мина с гласовете на ДПС, ГЕРБ и ПП-ДБ.

Исканията за промени бяха две - на ГЕРБ-СДС - за въвеждане на специфични изисквания за главния секретар на Народното събрание, и на ПП-ДБ - за по-строги наказания и рязане на заплати на народните представители, които пречат на реда в зала или заплашват свои колеги. 

Вносител на първите е председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя предлага главният секретар на парламента да трябва да притежава висше образование по специалност "Право", да има юридическа правоспособност и поне 9 години опит. Ако настоящият не отговаря на тези изисквания - да бъде освободен.

Другата идея на ГЕРБ е председателят на НС да може назначава и освобождава главния секретар, служителите в неговия кабинет и тези в кабинетите на зам.-председателите в срок до 5 дни след образуването на парламентарните групи и избирането им в ръководството на парламента.

По тази идея единствената критика дойде от "Възраждане", които заявиха, че изискванията са много специфични и това поражда съмнения дали ГЕРБ не готвят свой кадър за поста. Петър Петров от партията на Костадин Костадинов се пошегува, че тези критерии почти съвпадат с изискванията за главен прокурор и запита колегите си от ГЕРБ дали не уреждат следващия пост на вече бившия обвинител №1 в държавата Иван Гешев.

Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин от БСП заяви, че не може да подкрепи идеята на ГЕРБ, защото била нужна устойчивост в администрацията на парламента.

ПП-ДБ измисли как да наказва ''Възраждане'' за това, че спират депутати да се изказват

ПП-ДБ предложиха по-строги наказания за сериозни нарушения (физически сблъсъци или за създаване на безредици) и при рецидив. В такива случаи председателят на НС да може да отстранява народни представители за до пет заседания (в момента е до три заседания - б.а.), искат те. Тази идея все още се обсъжда и не е ясно дали ще бъде част от финалните текстове.

Друга идея на ПП-ДБ е санкционираните депутати да не могат да участват в парламентарните делегации за срок до три месеца и да има рязане на депутатските заплати. При тежките нарушения т.нар. "безотчетни пари" - начисления, които стигат до 2/3 от депутатската заплата, да бъдат спирани за срок от седем до 30 дни, предвиждат от коалицията.

От "Възраждане" - които често провокират вербално колегите си от парламентарната трибуна - съзряха в тези предложения опит за "инквизиция" на парламентарната им група. Деян Николов заяви, че ако тези промени минат, заглавието на Правилника следва да се промени на "Правилник за организацията и дейността на НС и Възраждане".

Кристиан Вигенин пък видя в идеите на ПП-ДБ стъпка напред към влизането на полицията в парламента.

Тома Биков от ГЕРБ също излезе на трибуната и заяви, че народните представители нито са най-умните, нито най-културните. 

В комисия всички идеи на ПП-ДБ бяха отхвърлени. В пленарна зала обаче от ГЕРБ поискаха редакция, така че наказанията да са само спиране от делегации и международни конференции за срок до три месеца. Наложените санкции да се съобщават на следващото пленарно заседание и да могат да се оспорват лично в срок от 3 дни след налагането им. Решението да е на председателския съвет, като всяка парламентарна група има право на един глас - поискаха от ГЕРБ.

Предложението мина с гласовете на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. ДПС се въздържа, а БСП и "Възраждане" бяха против. Така по идея на ГЕРБ отпадна предложението за рязане на заплати, както и това за резултатите от гласуването в председателски съвет да се обявява на сайта на НС. Паднаха и предложенията за санкции за депутати, които използват оскърбителни думи и заплахи.

Мина и идеята на ПП-ДБ, с която оглавената наскоро комисия от Кирил Петков се преименува от Комисия по въпросите на ЕС на Комисия по въпросите на ЕС, шенгенското пространство и еврозоната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

22.07 2023 в 12:24

Чудно, да инквизираме животните

Сега дружествата за защита на животните да се самосезират за инквизицията над дивите петли от Вгъзраждане

12278

1

Bai Tanas

21.07 2023 в 23:01

тия животни дето плюят , крещят и се бият не им е там мястото..

и после:

От "Възраждане" съзряха в тези предложения опит за "инквизиция" на парламентарната им група.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки