Напрежение в Сметната палата: Не допуснаха върнатия от КС председател Цветан Цветков

OFFNews 11 юли 2023 в 10:09 1310 0

Цветан Цветков

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Цветан Цветков

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков, за който Конституционният съд реши, че незаконно е освободен от поста, се опита да стигне до работното си място, но получи забрана за достъп до сградата. 

След като получи отказ да влезе, Цветков заяви, че заповедта е опит хората да не видят какво се е случвало там през последните шест месеца. Той пристигна пред Сметната палата тази сутрин заедно с нотариус.

Според него това, че не беше допуснат е "много притеснително", защото се вижда, че Сметната палата започва да работи като политически зависима институция.

"Станахме свидетели на нещо безпрецедентно. Горица Грънчарова-Кожарева с една нищожна заповед саботира изпълнението на решение на Конституционния съд, според което аз съм възстановен като председател на Сметната палата. Днес трябва встъпя в изпълнение на своите пълномощия. Станахме свидетели на грубо погазване на независимостта на Сметната палата и на оронване на нейния престиж и авторитет. Ще потърся правата си по съдебен ред", коментира  Цветков.

Той обясни, че е пред Сметната палата, за да зачете независимостта и авторитета на институцията.

Цветков каза още, че ще търси правата си по съдебен път, тъй като вярва, че решенията на Конституционния съд не могат да бъдат променяни. Според него ситуацията тази сутрин обезсилване решението на КС. 

"Ако има някои обществени отношения, които са засегнати от това решение, то не може да става по начин, по който обезсилва тези решения", добави той.

Цветков добави, че забраната за достъп до Сметната палата е опит да се прикрият действията на институцията, за да може българските граждани да не разберат как е управлявана Сметната палата - дали в техен интерес или в интерес на политически партии.

"Знаете тези, които гласуваха за моето освобождаване. Това са ГЕРБ, ДПС, БСП, "Български възход". Към тях сега се присъединиха и "Продължаваме промяната" и Демократична България", поясни той.

Цветков смята, че институцията е под изключителен политически натиск. По думите му се възпрепятства правилното изпълнение на функциите на Сметната палата. 

Той посочи, че след 10 дни заедно с други отстранен негови колеги ще дадат пресконференция, на която ще направят отчет за работата си през последните осем години.

В понеделник и.д. председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева заяви пред БНТ, че Цветков няма да бъде допуснат да влезе в Сметната палата, "въпреки всичките му медийни изяви".

Тя допълни, че е сезирала главния прокурор за забавени над 20 одита, включени в годишните одитни програми на Сметната палата за периода 2016-2021 г. Дирекцията, която е на пряко подчинение на Цветан Цветков, не е представила правни становища по одитни доклади, каза тя.

На 20 януари 48-ото Народно събрание отстрани Цветан Цветков от ръководното място в одитния орган. Извънредната точка в дневния ред на парламента беше внесена от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход". Горица Грънчарова бе избрана на мястото на Цветков като временно изпълняваща длъжността.

На 22 юни Конституционният съд реши, че освобождаването на Цветков е противоконституционно. Той бе сезиран от "Продължаваме промяната-Демократична България". 

49-ото Народно събрание взе решение, с което удължи срока за номинации на председател на институцията и определи за изпълняващ длъжността председател на Сметната палата именно Грънчарова, поне до избора на постоянен председател.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Какво трябва да знаем за коклюша