Напаснаха закона за военното разузнаване към Бакалов

Юлиан Христов 17 юли 2015 в 09:57 3504 7

Йордан Бакалов

При инфарктно заседание на комисията за спецслужбите в четвъртък законът за военното разузнаване мина на косъм в частта, която касае назначаването на директор на Служба "Военна информация". 

В момента на поста е назначен Йордан Бакалов. В комисията за контрол на спецслужбите на второ четене беше приет текстът, според който постът може да бъде заеман освен от военнослужещ с висше военно звание, но и от цивилен служител. Беше отхвърлено предложението на левицата, според което ръководител на военното разузнаване може да бъде само военен. Първият опит за отхвърляне на текста на социалистите беше прегласуван, при което тяхното предложение не мина с един глас. Димитър Дъбов и Атанас Мерджанов оспориха гласуването, тъй като при кворум от 15 гласа, беше отчетено гласуването на 14.

Председателят на комисията Димитър Дъбов от ГЕРБ даде почивка, след която на заседанието се появи депутатът от ГЕРБ Петър Петров. При трето гласуване на текста, което е в разрез с правилника на Народното събрание, предложението на БСП Лява България беше отхвърлено с 8 на 5 гласа. В знак на протест, социалистите напуснаха залата. 

Предстои окончателно промените да бъдат гласувани на второ четене в пленарна зала. Там трябва да бъде гласувано и друго условие за назначаването на директор на службата, на което Бакалов отговаря. Текстът гласи, че постът може да бъде заеман от лице с 10 години професионален стаж в структурите от системата за защита на националната сигурност. В допълнителните разпоредби от закона е уточнено, че такива структури са и Народното събрание, Президенството или Министерския съвет, като кандидатът за поста е достатъчно да е бил народен представител или експерт в парламентарна комисия, чиито предмет на дейност е свързана с националната сигурност и отбраната. Именно на тази част от текста отговаря Бакалов, който е бил член на комисията за спецслужбите в 40-то Народно събрание. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика