МВР: Няма ''безпрецедентен мигрантски натиск'', тройно по-нисък е

Има трайна тенденция за намаляването на мигрантския натиск. На българо-турската граница по-спокойно не е било, заяви Калин Стоянов

Ружа Райчева 13 март 2024 в 14:44 1204 3

Калин Стоянов на българо-турската граница

Снимка МВР/Архив

Калин Стоянов на българо-турската граница

Няма засилен миграционен натиск. Напротив - има трайна тенденция за намаляването му. От началото на 2024 г. до момента имаме предотвратени 5200 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница. 15 600 са опитите за миналата година за същия период - разликата е в три пъти.

Това заяви министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов, който бе изслушан в Народното събрание по повод инцидентите през последните дни, свързани със сблъсъци между българи и чужденци в центъра на столицата. Стоянов и председателя на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет Мариана Тошева бяха изслушани по искане на БСП и "Възраждане". 

Заради два сблъсъка между мигранти и българи на столичния булевард "Витоша" миналата седмица, както и в центъра за бежанци в столичния кв. "Овча купел", ГЕРБ и ДПС внесоха законодателни предложения за задължаването на МВР да охранява центровете за настаняване на бежанци. В мотивите си вносителите, сред които Бойко Борисов и Делян Пеевски, се аргументираха с "безпрецедентния мигрантски поток".

"С цифри конкретно: задържанията във вътрешността на страната от началото са 260. За същия период за миналата година те са 1260. Мисля, че тези цифри красноречиво говорят, че се справяме с мигрантския натиск", опроверга твърденията за безпрецедентен натиск вътрешният министър. 

Той напомни на лидера на БСП Корнелия Нинова, че на 1 март тя спекулираше, че в България се е върнал самолет от Германия, пълен с "изнасилвачи, убийци и обвинени в грабеж".

Нинова взе думата и обяви, че оттук нататък не бива да се вярва на нищо, което Калин Стоянов казва. От място депутатът от ГЕРБ Маноил Манев ѝ подвикна нещо, при което Нинова му отговори: "Я не ми дръж сметка, Манев!".

Тя размаха от трибуната лист хартия, който по думите ѝ е официална справка, изпратена до депутатите от МВР, относно миграцията от началото на годината. 

"Само през януари са задържани общо 396 граждани на трети страни, от които 76 на вход, 107 на изход без регистрация в МВР и 211 са установени в незаконен престой вътре в страната", каза Нинова и обвини министъра, че лъже. 

Калин Стоянов отвърна, че от изказването ѝ е разбрал, че не разбира за какво говори: 

"Сега се убедих, че не правите разлика между задържане на влизане, на излизане, и във вътрешността на страната. Явно наистина не ви е ясно. Аз ви казах бройката задържани в страната, а вие цитирате цифрата на вход и на изход. Състоянието по българо-турската граница никога не е било толкова спокойно, както е в момента", каза той. 

По време на изслушването Тошева съобщи, че центърът за настаняване на бежанци в столичния квартал "Овча купел" се разпада и затова Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет започва процес по етапното им преразпределение в други центрове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

3

Анализи

13.03 2024 в 20:18

Естествено, че няма, всичко е режисирано от враговете на държавата.

22548

2

dolivo

13.03 2024 в 20:01

3но по-малко, а приемаме увеличение 1200 полицаи още.

Браво.

Харчетье ми данъците

1005

1

ПР

13.03 2024 в 15:24

Двамата най-корпулентни депутати,както винаги,скочиха заедно,доволно драмитично,за да яхнат темата.Леле,какво ще се прави,ужас,тълпи,прииждат и ни заливат!Байряците по улиците не закъсняха.Ксенфобски плам,нахъсани физиономии и речи.И ако това не е нечия поръчка,примитивно режисирана и изпълнена....
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика