Кога можем да се откажем от руския газ? Обяснението на министъра на енергетиката

Йорданка Веселинова 06 април 2022 в 16:26 3651 4

Снимка Архив - БТА

"Зависи от цената, която сме готови да платим". С тези думи енергийният министър Александър Николов отговори на въпроса кога се отказваме от руския газ.

"Цената на природния газ зависи от множество индекси и от конкретни точки, на които е доставяна. Естествено, когато транспортните разходи са по-високи, тоест когато не е конвенционална доставка, цените са по-високи. Поради тази причина България е една от държавите, които инициира общ подход на ниво ЕС, за да можем да говорим за количества в значително по-голям размер и това да се използва за по-добра цена", обясни той пред журналисти в Народното събрание.

По време на изслушването му в парламентарната комисия по енергетика той каза, че ако България реши изцяло да се откаже от руския газ, то това би означавало 40% увеличение на цената на синьото гориво.

Преди седмица България предложи страните от Европейския съюз да сключват колективни договори за покупка на газ и така да се постигне икономия от мащаба. Тогава премиерът Кирил Петков обясни, че такъв подход е възможен и припомни общоевропейските договори за покупка на ваксини. 

До момента няма напредък по този въпрос, но с оглед убийствата на цивилни в Буча въпросът за отказване от руския газ се поставя все по-често. 

Вчера председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че ЕК налага ембарго на вноса на въглища от Русия. Тя допусна, че такава стъпка ще се обмисля и за руския газ и петрол.

Николов коментира и решението за ембарго на въглища. По думите му то няма да се отрази на България, тъй като страната разчита на собствен ресурс. Според министъра настоящите събития показват колко е важно държавите да разчитат на локални източници.

Интерконекторът

По време на днешното заседание на енергийната комисия отново бе повдигнат въпросът за Интерконектора с Гърция. Емил Георгиев от БСП попита кога строежът ще бъде завършен и ще има ли забавяне. Министърът уточни, че от 1 юли тръбата трябва да е готова, а до септември се очаква да потече азерски газ, който ще е достатъчен за 30% от нуждите на страната.

Жечо Станков от ГЕРБ-СДС направи любопитното предложение на 1 юли комисията да има изнесено заседание до Интерконектора, който да им бъде показан лично от министъра.

Предложението беше отхвърлено от управляващите, а опозицията попита "Кой криете?".

Рамадан Аталай от ДПС пък прогнозира, че до 1 юли по тръбите най-много да потече вода.

Планът за възстановяване

Николов защити проекта за геотермалните източници, заложен в Плана за възстановяване. Именно този проект беше сред предложенията, които опозицията най-яростно критикуваше.

Днес Росица Кирова от ГЕРБ-СДС заяви, че в българската акватория няма води с такива високи температури и не е обосновано да се влагат 343 млн. лв. за такъв проект.

Министърът пък заяви, че именно Планът дава възможността за развитие на националните енергийни източници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12319

3

Чичо ви

06.04 2022 в 21:06

Добре бе kokoten, що не идеш да им го обясниш това на хората там, да добиеш представа що е то “жив да те одерат” Давак смело, тя и Клинтънката се пробва, ама кендз, не и върза, ти мое да си по-късметлия!!! А аз ша пусна едни пуканки междувременно…

6145

2

kokoten

06.04 2022 в 18:28

...време е вече да се помисли за добив на шистов газ в Делиормана.....добива ще е евтин,в огромни количества и на практика ще ни реши проблема по един перфектен начин....

-240

1

редовно четящ

06.04 2022 в 17:41

Желание трябва, желание! Възможности има и компетентните експерти ги обясниха неведнъж! И това със скока на цената с 40% не е съвсем вярно. Хайде стига сме се навеждали!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews