Ройтерс: ЕС ще наложи ембарго на вноса на въглища от Русия

Ангел Марковски 05 април 2022 в 16:10 1824 0

Снимка Getty Images

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Ембарго на вноса на въглища и химикали и износа на компютри и полупроводници: Tова са само част от мащабните мерки срещу Русия, които ЕС ще предложи пише Дойче веле. 

Европейската комисия ще предложи нови общоевропейски санкции срещу Русия, сред които налагането на ембарго на вноса на руски въглища, химикали и други стоки на стойност около 9 милиарда евро годишно, съобщава агенция Ройтерс. Тя се позовава на свои източници в Брюксел.

В случай че страните членки одобрят ембаргото, това ще е първата забрана за внос на енергийни суровини от началото на руската инвазия в Украйна. Непосредствено след нападението, темата за енергийната зависимост на ЕС от Русия и призивите за преустановяне на импорта на природен газ, нефт и въглища провокираха разпалени дискусии в Европа.

ЕС иска да ограничи достъпа на руски товарни автомобили

Европейският съюз ще предложи и прекратяването на износа към Русия на полупроводници, компютри, технологии за втечнен природен газ и друго електрическо и транспортно оборудване. Стойността на тези стоки се изчислява на около 10 милиарда евро годишно, съобщават още източниците на Ройтерс.

Ще бъде забранен и достъпът на руски плавателни съдове и товарни автомобили до територията на ЕС, което допълнително ще ограничи търговията с Русия. Изключения ще се правят само за енергийна търговия, храна и лекарства.

ЕС ще забрани и всички транзакции с руската държавна банка ВТБ, както и с други три руски банки, които вече са изключени от системата за обмен SWIFT. Очаква се десетки руснаци, включително политици и олигарси, да бъдат добавени към списъка със санкционирани лица от ЕС.

Фон дер Лайен ще пътува до Киев, след като посети София

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел ще пътуват до Киев тази седмица, за да се срещнат с украинския президент Володимир Зеленски. Фон дер Лайен има и планирано посещение в София тази седмица. То беше първоначално обявено за 8 април, но сега е преместено с ден по-рано.

Фон дер Лайен и редица водещи европейски политици осъдиха остро зловещите сцени в Буча и районите около украинската столица Киев, където след изтеглянето на руските войски бяха открити трупове на стотици цивилни граждани. Украйна и Западът обвиняват руската армия във военни престъпления. Фон дер Лайен призова за провеждане на независимо разследване. "Извършителите на военни престъпления ще бъдат подведени под отговорност", написа тя в Туитър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови