Последно: Увеличението на пенсиите ще е с 11%

Даниела Добрева 13 май 2024 в 19:06 1223 0

Главчев-Иванов

Снимка БНТ

Димитър Главчев и Ивайло Иванов свикаха извънредна пресконференция, за да успокоят пенсионерите.

Предизборната експлоатация на темата с пенсиите приключи. Парите на възрастните хора в България ще бъдат увеличени с 11% от 1 юли, каквото бе първоначалното намерение. След серия от взаимни удари служебният премиер Димитър Главчев сложи точка с обещанието това да е окончателно. Заедно със социалния министър Ивайло Иванов свикаха спешна пресконференция, за да потвърдят за сетен път, че няма отстъпление.   

"Никога не е стояла пред нас някаква тема да се колебаем какво да направим. Не знам откъде излязоха всички тези спекулации. Но така или иначе утре на заседание на Надзорния съвет на НОИ представителите на изпълнителната власт ще подкрепят предложението, което ще направи социалният министър за 11-процентно увеличение. Ако някой друг си прави заготовки, смятайки, че ще ги използва тези пари по начина, по който се обяснява сега, то не е това правителство", заяви Главчев.

Снощи бившият финансов министър Асен Василев обяви, че кабинетът "се готви да открадне по 8 лв. от всеки пенсионер", като увеличението на пенсиите от юли ще е с 10 вместо с 11 процента. Той обясни, че през последните дни изтече проект на доклад на Надзорния съвет на НОИ, в който правителството предлага актуализацията да е с 10, а не с 11%, като се скрива зад аргумента, че инфлацията е по-ниска. Василев допълни, че това е причината "Продължаваме промяната" да поиска извънредно заседание на парламента.

Последва реакция от бившия социален министър в правителството на ГЕРБ Деница Сачева, която го обори.

"Във вторник надзорът на НОИ ще вземе решение пенсиите да се осъвременят с 11%", написа тя във Фейсбук, въпреки че надзорниците още не са си казали думата.

Последва и потвърждение на служебния социален министър Ивайло Иванов. И реакция на ПП-ДБ, че ГЕРБ е наредил на социалния министър да се откаже от първоначалното си намерение.

Осъвременяването на пенсиите с въпросните 11 процента е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., който бе гласуван от парламента, и е обезпечено с необходимите средства.

Димитър Главчев успокои пенсионерите "дотолкова, доколкото зависи от представителите на изпълнителната власт". Той обаче предполага, че и останалите едва ли ще имат нещо против, без да изземва функциите им.

"Може би ще се успокоят и тези, които внесоха този шум в системата. Надявам се да се концентрират повече в предизборната си кампания", посочи Главчев.

Министър Иванов декларира, че утре ще направи съответното предложение така, както е заложено в държавния бюджет, сумата е налице, приета е от Народното събрание и всички разчети показват, че няма причина пенсиите да не бъдат увеличени с 11%. Той обясни и защо не става дума за прецедент.

"През 2021 г. по същия начин, след изчислението по Швейцарското правило беше изчислено, че увеличението трябва да е в размер на 4,8%, пак по предложение на тогавашния социален министър. В бюджета бяха заложени 5% и пенсиите също бяха увеличени с 5%. Това не е прецедент. Правено е и преди", подчерта Ивайло Иванов.

Даниела Добрева

Даниела Добрева е журналист в OFFNews от 2019 г. Кариерата си започва преди повече от 30 г. Работила е на различни позиции в националните вестници "Новинар", "Монитор" и "Сега".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови