ИТН опитаха да изгонят Христо Иванов от правната комисия с помощта на ГЕРБ, ДПС и Възраждане

Ружа Райчева 05 май 2022 в 12:33 8623 6

Снимка БТА/Христо Касабов

Преди започването на дебата

Нов конфликт избухна в управляващата коалиция днес - този път за квотите на парламентарните групи по комисии. "Има такъв народ" направиха опит, с помощта на опозицията, да увеличат представителството си в две централни комисии - бюджетна и правна - за сметка на "Демократична България".

OFFNews научи, че в крайна сметка, след почти час и половина почивки за преговори, управляващите са се договорили да увеличат квотите на всички парламентарни групи като цяло, без това да става за сметка на някоя партия.

Преди великденската ваканция на депутатите "Има такъв народ" внесоха два проекта на решение за промени в състава на две ключови парламентарни комисии - по конституционни и правни въпроси и по бюджет и финанси. ИНТ твърдят, че са били ощетени при разпределението за сметка на "Демократична България" и БСП. От "Възраждане" също искат да имат повече места в парламентарните комиси, а в началото на днешния дебат ИТН обявиха, че ще ги подкрепят. 

'Коалицията ни гледа като съседа от село, който е дошъл в града и трябва да го скрият в килера'

След първото гласуване на промяната в бюджетната комисия, когато се виждаше, че опозицията е напът да помогне на ИТН с предложените промени, лидерът на групата на БСП Георги Свиленски поиска 30-минутна почивка. След края на тази почивка, на свой ред Тошко Йорданов поиска половин час почивка от името на ИТН.

По информация на OFFNews след втората почивка управляващите са постигнали съгласие, но изненадващо и Георги Георгиев от "Възраждане" поиска още 15 минути пауза.

В крайна сметка ИТН гласуваха против собствените си предложения и внесоха други според новите договорки. След още два часа обсъждане предложението бе прието и така Златомира Мострова стана член на правната комисия, а Снежанка Траянска на бюджетната. 

ИТН твърдят, че са ощетени, а другите облагодетелствани

Дебатите по темата започнаха с изказване на бившия председател на парламента Ива Митева, която обоснова предложението на ИТН и го нарече "опит да си възстанови това, с което е била ощетена" още при взимането на тези решения.

"ИТН не желае членове на комисията повече, отколкото ѝ се полагат според правилника, в който ясно е записано, че квотите в комисиите се определят от броя депутати. Редно е грешките да бъдат поправени. ИТН е ощетена в две големи комисии с двама народни представители", заяви тя. 

Според Митева, освен ДБ, "облагодетелствани" са и БСП. Тя обяви предложението на ИТН за справедливо и каза, че работна група трябва внимателно да разгледа съставите на комисиите и да се види дали има още ощетени парламентарни групи.

"Отправяме претенции към тези две комисии, защото те са двете най-важни комисии в Народното събрание и претенциите ни трябва да са насочени в тази посока", обясни Ива Митева. 

Тя заяви, че ИТН ще помогнат на другите "ощетени", в това число и "Възраждане". 

Председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов заяви, че ощетени са "Възраждане", ГЕРБ, ДПС и ИТН, които се водят коалиционен партньор. "Явно на нас колегите гледат като на съседа от село, който е дошъл в града и трябва да го скрият в килера", каза той. 

Как да разделим Крум Зарков на две?

Лидерът на Георги Свиленски каза, че Ива Митева твърде дълго е говорила за "ощетени и облагодетелствани". По думите му депутатите не са картофи, които да се делят на десетични цифри.

"Ако твърдите, че БСП са най-облагодетелствани за това, че имат човек повече, колегата от комисията за жалбите на гражданите ще се откаже в този момент. Няма как да разделим Крум Зарков на две - половината да ходи в правна, другата в бюджетна. Затова е тази пропорция и има парламентарна практика от години да се гледат всички комисии в комплект. Що си изтегляте други хора от комисии, щом сте ощетени? Нали сте ощетени - трябва само да добавяте!", заяви той. 

Свиленски призова депутатите да отхвърлят всички предложения и да обсъдят предложенията на коалиционен съвет. 

Лидерът на групата на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров поиска да обясни на Ива Митева "какво значи справедливост":

"Има таблици, които правят изчисления. На базата на тези правила направихме разпределение, което беше ОК за всички и всички се съгласиха. Малко ми е странно как 3-4 месеца след разпределението решихте, че някой е облагодетелстван. Не знам как така групата на ПП не беше спомената като "облагодетелствана" и това винаги се избягява."

Според Гюров, ако ще се говори за справедливост, трябва да се състави работна група, която да разгледа правилата и въпреки многогодишната практика, при нужда да ги промени. 

Финансистът Любомир Каримански (ИТН) заяви, че някои членове на парламентарните групи при обсъжданията на разпределенията са неглежирали мнението на представителите на ИТН. Той каза, че трябва да се сметне всяка група "какво тегло" има и така да бъдат разпределени местата по комисии и се впусна в много детайлно описание на квотите по бройки според математически изчисления. 

Христо Иванов готов да напусне правна комисия, предлага и опозицията да има по-голямо представителство

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че е готов да напусне правната комисия, ако наистина има несправедливо разпределение между партиите. 

"Парламентът обича да се забавлява по този начин - с интриги, но това не изглежда добре. Не е мястото в парламентарната зала да се правят такива сметки. Когато в един политически процес внезапно решаваме да преразгледаме стари решения, това поставя важни въпроси.

Ако в крайна сметка се стигне до заключението, че ние сме получили повече, аз лично ще напусна правна комисия, без да правя никаква драма. Но смятам, че когато преразглеждаме една формула, постигната с допускане, е по-добре да преразгледаме цялото", каза той.

Според Христо Иванов главният недостатък на разпределението е, че коалицията е нарушила правилото опозицията да има адекватно представителство в комисиите. "Казвал съм го и тогава. Нека обективно преразгледаме съставите на всички комиисии", каза съпредседателят на ДБ.

Тошко Йорданов е на мнение, че няма нищо срамно парламентът да "решава неща, а не да ги решава само по коридорите". Той призова депутатите да гласуват промените и после да направят работна група, която да разгледа цялостно разпределението. 

Нека си измерим килограмите и така да решим кой колко членове да има!

Депутатът от БСП Георги Михайлов иронично предложи всички парламентарни групи да си премерят килограмите и това да реши разпределенито по комиисии. Според него дебатът е недостоен и няма място в пленарната зала. "Той даже не е детски, а е сурово инфантилен за българския парламент."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

6

kokoten

05.05 2022 в 19:58

Чалга,братя,чалга....простаците ни превзеха и отърване няма....

-5910

4

Един

05.05 2022 в 15:11

Лешоядите ще се изядат сами :))

5827

3

pisnamiotmutri

05.05 2022 в 14:19

А уж ИТН обвиняваха ДБ че са в управлението заради постове. Вижте какви министерства получиха, вижте какво стана заради БНБ. Мутренски номера

14469

2

случайно прочетох

05.05 2022 в 14:16

Видяхме кадрите на ИТН и смятам, че са прекалено много представени в тези две комисии.
Ива Митева ми е симпатична, но ще е добре да не прекалява с претенциите. Като се сетя за шнорхела и за плагиата и ми се вдига кръвното!!!

870

1

Constanza

05.05 2022 в 13:00

Пречи им, види се.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews