Илиана Иванова: Предстои много работа и малко време до края на мандата на комисията

OFFNews 12 септември 2023 в 14:54 733 0

Илиана Иванова

Снимка Ерик Видал, ЕП

Илиана Иванова

Предстои много работа и малко време до края на мандата на комисията. Това каза Илиана Иванова пред медии след гласуването на кандидатурата ѝ за еврокомисар на пленарна сесия на ЕП в Страсбург. 

"Много са задачите. Ще се видя, разбира се, с генералните дирекции, за да очертаем проблемите и да започваме работа по тях, защото остава само година до края на мандата. Добрата новина е, че беше постигнато споразумение за асоцииране на Обединеното кралство, така че се надявам да започнем работа", каза Иванова. 

Тя коментира и дефицита при финансирането на иновациите в Европа, като посочи, че има около 100 млрд. дефицит.

"Ако трябва да достигнем този таргет от 3% от БВП, е нужно да се привлече достатъчно частно финансиране. България все още е в дъното на класацията - ние разделяме иноваторите в ЕС на силни, умерени, развиващи се и нововъзникващи. Ние сме в най-долната част, но усилия се правят”, каза еврокомисарят и уточни, че днешното гласуване не е последната стъпка.  Следващата седмица решението трябва да бъде официално одобрено и от Европейския съвет.

Иванова смята да дойде в България, след като встъпи в длъжност, за да се срещне с всички институции, министри и заинтересовани страни в сектора на изследователите, българските научни центрове и университетите, за да им помогне да наваксат изоставащото темпо.

Еврокомисарят коментира и водното бедствие в Царево. Тя изказа съболезнования на близките на загиналите и припомни, че Европейската комисия веднага предостави данни от програмата „Коперник”, които да са на разположение на националните власти. 

Илиана Иванова посочи още, че ще се радва едно от първите конкретни неща, които да направи, да бъде откриване на офис в Киев.

"Това е очаквано и е израз на нашето сътрудничество", заяви тя.

На 5 септември комисиите на Европейския парламент по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и по култура и образование (CULT) проведоха тричасово изслушване с Илиана Иванова, кандидат за комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Тогава тя съобщи, че най-важните задачи, които си поставя, са свързани с научните изследвания и иновациите, развитието на образованието, сближаващата роля на културата, овластяването на младежта и ролята на спорта, а останалите ѝ приоритети са свързани с работа за стабилен и достъпен бюджет, съсредоточаване върху възможности за развитие на авангардни технологии, „за да сме лидери в технологиите за цифрово и зелено бъдеще“.

След изслушването и двете комисии дадоха положителна оценка на нейното представяне - позиция, потвърдена впоследствие от Съвета на председателите на комисиите и Председателския съвет, който се състои от председателя на ЕП Роберта Мецола и лидерите на политическите групи, които взеха окончателното решение за закриване на изслушването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!