ГЕРБ учудени от светкавичната оставка на Денков. Мислят, че ПП-ДБ ги тласкат към избори

Неглижира се джентълменското споразумение, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков

Ружа Райчева 06 март 2024 в 12:42 4316 9

Росен Желязков и Теменужка Петкова

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Росен Желязков и Теменужка Петкова

ГЕРБ са озадачени от бързо гласуваната в парламента оставка на премиера Николай Денков. Според тях това е знак, че "Продължаваме промяната - Демократична България" искат да се отиде на предсрочни парламентарни избори. 

Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков в кулоарите на парламента след гласуването на оставката на премиера Денков от Народното събрание. Тя бе приета единодушно от депутатите в Народното събрание. По време на дебатите парламентарната група на ГЕРБ-СДС не взе думата нито веднъж, но техни представители направиха изявление в кулоарите.

Лидерът на групата Теменужка Петкова коментира, че ГЕРБ отдавна са оповестили, че Бойко Борисов на 6 и 7 март ще са на конгрес на "Европейска народна партия" (ЕНП) в Букурещ. Заедно с него там в момента е и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Петкова каза, че прибързаното гласуване на оставката на Денков поражда в ГЕРБ подозрение за това дали целта не е да се отиде на предсрочни парламентарни избори. По думите ѝ така ПП-ДБ са демонстрирали, че не желаят да водят преговори.

"Не мога да си представя какво налага цялото това бързане. На фона на тази среща в ЕНП е странна тази оставка. Преговорите не са започнати", категорична беше Теменужка Петкова.

От страна на ГЕРБ преговорите ще се водят от Мария Габриел и без нея няма как те да започнат. 

Росен Желязков посочи, че сега започва да тече времето на президента Румен Радев и че конституционната процедура със завъртането на мандатите започва още утре. Вчера на националната конференция на ГЕРБ бе решено, че ще предложат на ПП-ДБ официално да станат коалиция. Според Желязков скоростното подаване на оставката на Денков е имало за цел да затапи новината от конференцията. 

"Това показва, че има несигурност за поведението на техния партньор в управлението (б.а. ГЕРБ), тоест - няма никакво доверие. Второто нещо бе да се бърза с оставката, за да се види как ще постъпим. Ние ясно казахме, че ще подкрепим оставката, без да участваме в дебата. Това тяхно изпълнение поражда въпроса какво следва от тяхното бързане", коментира председателят на НС. 

Според Желязков се неглижира джентълменското споразумение. Той изтъкна, че премиерът в оставка Денков е дошъл само в началото на дебата за оставката му, след което е отишъл на заседание на Министерски съвет. 

"Ние се чудим защо с крехкото доверие, което имаме, се правят символични жестове, които го подкопават, и някак предпоставят разговорите с още една нотка на горчивина, която така или иначе вече се е зародила у нас", каза Росен Желязков. 

Той добави, че няма да бъде в листата с кандидати за евродепутати на ГЕРБ-СДС. 

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев коментира лаконично само, че случващото се най-вероятно значи, че това управление бяга от собствената си работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1935

9

Муню

06.03 2024 в 15:56

Тия малоумници ще се учудят че, при нормлана бременност, бебето се появява след 9 месеца!!!

345

8

Джендо Джедев

06.03 2024 в 15:30

Far Rider,

Абе направиха се промени, ама аз не искам да ги тествам. Дори и де юре да не са под крилцето на преZидента, служебните правителства са огромен компромис. Асамото повтаряне на избори по 2 пъти годишно поне за мен е достатъчно, за да смятам, че избори на всяка цена в сегашната ситуация не са добра идея.
А за това, че ситуацията е такава предимно благодарение на популацията, си 1000000% прав.

135

7

Far Rider

06.03 2024 в 14:49

Джендо, това което пишеш е частично вярно. Нали се направиха промени и сега няма да се допусне правителство управлявано от хора на пРезидента? Или пак нещо е оставено като "вратичка" и не се знае кой ще се възползва? Що се отнася до ситуацията около факта, че ще се въртят избори по 2 пъти в годината то причната не е само в политиците, а най-вече в популацията! Ако не се интересуваш от политиката и вместо да гласуваш отиваш за риба или да вариш ракия то нямаш право после да се оплакваш.

17439

6

мнение от IP

06.03 2024 в 13:43

Учудени, че като е написано нещо, то се праеи. Борисов беше намекнал, че може пък да не гласуват оставката на Денков. Шматкаха се, защото му беше удобно да ругае правителството. И сега "живителната сила в българската политика" (Борисов, според Габриел) ще бъде лишен от това удоволствие.

4038

5

Moirae

06.03 2024 в 13:34

Нямат очи, но драпат.

345

4

Джендо Джедев

06.03 2024 в 13:34

Far Rider,

"Няма нищо лошо в едни избори"

На теория е така, да. "Vox populi..." и т. н. На практика, обаче, политическата ситуация в страната е такава, че пак ще влезнем в N-годишно безвремие на избоди безкрай и управление на гугутките на преZидента. Което вече е доста лошо.

135

3

Far Rider

06.03 2024 в 13:29

Няма нищо лошо в едни избори. Това е единственият начин на волеизявление на народа. В Конституцията написана от БКП референдумите не съществуват и това се оказа удобно за всички които управляват въпреки гръмогласните декларации за демократично управление.

2099

2

Mateevk

06.03 2024 в 13:22

Е, ако я беше подал на 7 март, пак щеше да има обвинения, но за закъснение. Днес е рано, а утре ще бъде късно, както почти е казал др.Ленин навремето.

345

1

Джендо Джедев

06.03 2024 в 12:45

"Ту му млякото горещо, ту му друго нещо...". Като някоя кифла са тия от ГЕРБ - нямат угодия! И от какво точно са учудени - нали и те самите участваха в това гласуване!
 
X

Да помогнем на украинските деца!