ГЕРБ иска промяна на собствения си закон: Кметство да не може да бъде под 300 души

Нови кметства да се създават с референдум или подписка, предлага партията на Бойко Борисов

Ружа Райчева 16 януари 2024 в 13:45 4296 1

Томислав Дончев, Десислава Атанасова и Бойко Борисов в парламента

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Томислав Дончев, Десислава Атанасова и Бойко Борисов в парламента

Кметство да не може да бъде населено място/места с под 300 души и да може да се създава чрез референдум или гражданска подписка, предлага парламентарната група на ГЕРБ.

Вносители на промените в Закона за административно-териториалното устройство на България са Томислав Дончев, Николай Нанков, Деница Николова, Александър Ненков и Христо Терзийски от ГЕРБ.

Според законопроекта кметство ще може да се създава на територията на общината с решение на общинския съвет. ГЕРБ предлагат кметството да може да се състои от едно или повече съседни населени места.

Условията за създаване на кметство са:

- Наличие на население над общо 300 души, регистрирани по постоянен адрес в населените места, образуващи кметството;
- Възможност за изпълнение на предоставени от общината функции.

За да се създаде ново кметство, е нужно искане до общинския съвет, подписано най-малко от 25% от избирателите в населените места. В него трябва да се посочат мотивите и възможностите за създаване на кметство.

В рамките на един месец общинският съвет трябва да разгледа искането и да реши как да се допита до населението - с референдум или подписка.

При положителен вот от допитването общинският съвет взима решение за създаване на кметство, което се обнародва в "Държавен вестник", след като областният управител се е произнесъл по законосъобразността му.

Ако в дадено населено място са регистрирани над 300 души, то общинският съвет може да създаде ново кметство, без да се допитва до населението.

Предлага се законът да влезе в сила от 1 януари 2027 година.

ГЕРБ сами създали проблема

Към настоящия момент разликата между кметство и населено място е правото на кметството да избира кмет. Това право е предоставено на населени места, чиято численост се променя във времето.

В мотивите към проекта пише, че в продължение на 25 години законът е съдържал правила за създаването на кметство, които обаче отпаднаха с промени в закона през 2020 г., приети по времето на кабинетa "Борисов 3".

Вносителите пишат, че това е обезсмислило понятието кметство, тъй като то вече не представлява административно-териториална единица, а регламентира правото да се избира кмет.

Според действащото законодателство за кметство може да се води всяко населено място с население над 100 души с постоянен адрес.

ГЕРБ посочват, че промените през 2020 г. са се оказали финансово нецелесъобразни и дават с пример как няколко съседни населени места с по 100 жители и по-малко са си избирали кмет, което води до излишни разходи.

"Нагледен пример за негативните последици е община Габрово, където след последните проведени местни избори са избрани 11 кмета на едно населено място, а останалите 122 села трябва да се управляват от кметски наместници, което води до абсурден разход”, пише в мотивите.

Затова ГЕРБ предлагат да се възстанови възможността кметството да има съставни населени места и освен процедури по създаване на кметство, да има възможност за промяна на границите му.

Кърджалийско село си избра кмет... с 1 глас

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!