ГЕРБ и ПП-ДБ се изпокараха дали МВР да охранява бежанските центрове

Ружа Райчева 15 март 2024 в 12:20 991 1

Маноил Манев в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Маноил Манев в пленарната зала

Народното събрание прие на първо четене законодателни промени за задължаване на МВР да охранява бежанските центрове, както и за увеличение на граничните служители. По време на дебата в пленарната зала се размениха много остри и някои откровено грозни реплики. 

Законопроектите са за промени в Закона за администрацията и в Закона за Министерството на вътрешните работи. Те бяха скоростно внесени в пълен законодателен синхрон от ГЕРБ и ДПС, начело с лидерите на формациите Бойко Борисов и Делян Пеевски, след сблъсъците между българи и мигранти в столицата през миналата седмица и последвалото обществено напрежение и протести. Засега се приеха само промените в Закона за МВР.

Против вкарването на точките в дневния ред гласуваха само "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и "Възраждане". 

Увеличава се броят на работещите в главна дирекция "Гранична полиция" с над 1200 служители и Министерството на вътрешните работи (МВР) се задължава да охранява всички бежански центрове. До момента това се извършваше от частни охранителни фирми, които сключваха договори с Държавната агенция за бежанците (ДАБ). 

В началото на дебата Божидар Божанов от ПП-ДБ заяви, че целта да бъдат охранявани повече центровете за бежанци е правилна, но постави въпроса дали с предложения текст не се създава повече объркване за това как да бъде прилагана новата разпоредба. 

"Има ли риск за неустойки при предсрочно прекратяване на договорите и колко би струвало то", попита той. 

Георг Георгиев от ГЕРБ заяви, че някой злонамерен би заподозрял, че зад думите му прозират лобистки интереси. "Целта е е да се вмени институционално задължение на МВР да следи бежанските центрове - просто и ясно", каза той. 

Божидар Божанов отговори, че никак не се е загрижил за някоя частна фирма и че даже не знае с кои точно фирми е бил сключен договор.

"Ясно ни е на всички, че МВР не може от утре да назначи хора от утре. Трябва да се види в кои случаи може да се прекратят договорите без неустойки за неизпълнение", призова бившият министър на електронното управление. 

Радомир Чолаков от ГЕРБ заяви, че става въпрос за управленски проблем, който трябва да се реши от ДАБ в тези форсмажорни обстоятелства. Според него не трябва да се пестят никакви пари, когато става въпрос за сигурността. 

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов го репликира, че няма никакъв форсмажор, който да налага законовите промени, а преекспониране на две хулигански прояви в София и опаковането им като проблем с бежанците.

"Няма такова нещо. Не разбирам нуждата да се внесат тези законопроекти. Още повече, че това не беше съгласувано с нас. Няма никакъв форсмажор, напротив - има рязък спад на настанените в тези центрове, както отбеляза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов", каза Атанасов. 

Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ попита ГЕРБ дали не се е създало изкуствено напрежение около въпроса с мигрантите след двете сбивания в центъра на София. "Дали вашият кандидат за кмет на "Овча купел" наистина е дал сигнал за този протест", обърна се той към "некоалиционните" си партньори. 

Радомир Чолаков отвърна, че проблемът е цялостен, а не в два конкретни сблъсъка в столицата. "Мислете го в голямата картина - центровете за бежанци да се охраняват от МВР. Ако кажете, че не трябва да е така, бих бил изненадан - гражданите също", каза той. 

Председателят на комисията по вътрешни работи Маноил Манев директно нападна ДАБ. Той обяви, че в центровете за настаняване на мигранти цари "абсолютно безхаберие". Манев твърди, че няма охрана на входовете и изходите на центровете и че не се правят нужните проверки на настанените.

"Има няколко обследвания на МВР, няколко препоръки и никакъв резултат. На границата няма напрежение, каквото е имало назад във времето, но българските граждани това не могат да го усетят, защото по улиците има хора с криминални прояви и там идва сблъсъкът. Трябва да следим спокойствието на гражданите, а не спокойствието на някой министър", обяви той. 

Божидар Божанов отново подчерта, че трябва да се знае колко ще струват точно тези законодателни промени на държавния бюджет. Той посочи, че МВР и Министерството на финансите са дали приблизителна оценка 15 млн. лв., но че заради неяснотата неустойките на служителите тази сума може да е по-голяма. 

Настимир Ананиев от ПП-ДБ обвини ГЕРБ и ДПС, че искат да натоварят МВР с допълнителни ангажименти, без да "дадат истинска сигурност", следейки кой влиза и излиза от центровете.  

Последваха още много размени на реплики между парламентарните групи в този дух. Депутатите удължиха времето си за работа до приемане на двата законопроекта на първо четене и до изчерпването на парламентарния контрол, който днес е кратък: само общо шест въпроса към петима министри - Румен Радев, Зарица Динкова, Димитър Илиев Христо Хинков и Тодор Тагарев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!