Ген. Атанасов зове президента да освободи шефа на ДАНС Пламен Тончев

OFFNews 04 ноември 2023 в 15:43 1817 4

Атанасов

Снимка БГНЕС Архив

Лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов.

Поздравявам премиера Денков за предложението за освобождаване от поста председател на ДАНС на Пламен Тончев. Призовавам президента Радев да подпише указ за уволнението на Тончев, с който акт да постави начало на дебата за необходимостта от радикална реформа на българските специални служби. Това написа във фейсбук лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов днес.

Преди ден министър-председателят акад. Николай Денков поиска освобождаването на председателя на ДАНС Пламен Тончев, заради нежеланието му да освободи заместник-председателя на ДАНС Деньо Денев. Именно Денев е авторът на справката от ДАНС от 26 октомври, с която беше поставено началото на процеса по отмяна на машинното гласуване. Според доклад на Държавна комисия по сигурността на информацията тази справка е в нарушение на закона и срещу обществения ред.

Според лидера на ДСБ е недопустимо  въвличането на ДАНС в активни мероприятия за дестабилизиране на властта и манипулиране на вота на гражданите с цел политическо инженерство. Той е категоричен и че е недопустима липсата на обективна и трезва оценка на външните заплахи за националната сигурност.

Скандален е отказът за предоставяне на актуална оперативна информация на висшия орган на изпълнителната власт, с което се възпрепятства възможността за вземане на своевременни и правилни държавнически решения в защита на националния интерес, пише още ген. Атанасов.

Според него е наложителна спешна актуализация на Стратегията за национална сигурност на Република България, която да отразява динамиката на съвременните рискове и заплахи в средата за сигурност, и да посочва националните интереси, приоритети и политики в тази област.

Първостепенно внимание трябва да се отдели на противодействието на руското хибридно влияние и шпионаж, киберсигурността, сигурността на суровините и енергията, защита на критичната инфраструктура, противодействието на прането на пари. Ще предложа засилване на правомощията на Съвета по сигурността към МС, който да се превърне в ефективен контролен и координационен орган на дейността на разузнавателната общност, наред с парламентарния контрол, заявява лидерът на ДСБ.

Според него е време българските специални служби да заработят професионално, обективно и безпристрастно при спазване на принципа за политически неутралитет, подобно на модерните служби на станите членки на НАТО и ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

4

демотиватор

05.11 2023 в 07:53

Джедаят Йода!! Ето го пак, миличкият, в цялата му сияйна слава!
Стани президент следващия път, моля (ツ)

2550

3

alfakentavur

04.11 2023 в 22:44

На крив рашист отново медията му пречи. Този даже знае как ще завършат балотажите преди да са започнали.
Само че ПП печели София :)
Ромка за кмет - но пасаран.

1000

2

Night stalker

04.11 2023 в 22:26

Г-н Атанасов да си гледа балотажите, че губи навсякъде, където ги има, де, а не да коментира неща от които си няма понятие, колкото и да му се иска. Смешно и жалко, е че въобще някой му обръща внимание, не очаквах, че медия като вашата ще се занимава със залязващи политици...

5827

1

pisnamiotmutri

04.11 2023 в 15:52

Насе! Половин милион невалидни бюлетини, ти с шефчета на ДАНС ни занимаваш. С подобни избори България няма бъдеще без значение кой е в ДАНС.

 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков