Финално: 100 лв. великденски добавки за пенсионерите под линията на бедност

Ружа Райчева 12 април 2024 в 10:56 2869 3

Явор Божанков в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Явор Божанков в пленарната зала

След множeство размени на остри реплики и нападки Народното събрание гласува великденска добавка от 100 лв. за пенсионерите под линията на бедност.

Добавката ще получат 543 хил. души.

Мярката срещна голяма съпротива от "Продължаваме промяната-Демократична България", защото според става дума за предизборен популизъм.

Промените в бюджета на Държавното общественото осигуряване (ДОО) за 2024 г. бяха внесени първо от ГЕРБ и ДПС и посрещнати като "евтин популизъм" от страна на бившия финансов министър Асен Василев, като тяхното предложение беше добавката да е 75 лв. БСП вдигнаха сумата и предложиха пенсионерите под линия на бедност (с 526 лв. месечна пенсия) да получат по 100 лв.

За финансирането на социалните помощи ще са нужни 54 млн. лв. Бюджетът на ДОО ще се преструктурира, като част от парите ще дойдат от Националния осигурителен институт (НОИ,) които имат преизпълнение на приходите с 13 млн. лв. Промените ще се обнародват в закона най-късно на 19 април, за да може пенсионерите да получат парите в началото на май. 

По време на дебатите Георги Гьоков подчерта, че от БСП са предложили между двете четения всички пенсионери да получат великденски добавки - тези под линията на бедност по 100 лв., а останалите - 50 лв. "По-справедливо е да се дадат добавки на всички пенсионери", призова той. Предложението на БСП обаче не се прие. 

Севим Али от ДПС призова "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) да не плашат хората, че мярката ще застраши осъвременяването на всички пенсии, предвидено през юли. По думите му това няма общо с надбавките, които ще получат пенсионерите. Той обяви мярката за нужно милосърдие, така че пенсионерите да посрещнат достойно празниците. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви бюджета на държавата за "избушен". Нинова попита как ПП-ДБ са могли заедно с БСП в кабинета "Петков" да осигурят 148 млн. лв. за всички пенсионери като добавки през 2022 г. Тя каза, че от инфлацията страдат най-много възрастните хора и призова депутатите да подкрепят предложението на БСП да има добавки за всички.

Михал Камбарев от ПП-ДБ заяви, че не е достойно народните представители да се хвалят с това, че увеличават пенсиите само на част от пенсионерите. "Нека помислим за трайното увеличение от 11% от 1 юли с швейцарското правило", призова той.

Съпартиецът му Искрен Митев обяви мярката за хвърляне на "подаяния от джипката". Той изтъкна, че ПП-ДБ поддържат тезата, че само трайното увеличение на пенсиите е справедливо. "Като си работил повече, не е редно да получаваш по-малко, затова и ПП-ДБ вдигна близо три пъти пенсиите", каза Митев.

Георги Свиленски (БСП) каза, че швейцарското правило е измислено през 2007 г., че вдигането на пенсиите е нараснало спрямо доходите и че БСП са участвали в голямата реформа на пенсионната система през 2022 г. Той обвини ПП-ДБ, че си приписват вдигането на пенсиите без основания. 

Според Явор Божанков (ПП-ДБ) работещите сега ще са демотивирани да работят, защото ще видят как в предизборна кампания несправедливо се наддава, без това да е съобразено с това кой пенсионер колко е работил. "С тези харчове догодина ще се очакват подаяния от джипката на калпак", каза той. По думите песнионерите с по-малки добавки - около милион и половина души - ще бъдат ощетени.

"Това е политика на популизма и политика на бедността и не трябва да бъде допускано в тази зала", заяви Божанков. 

Свиленски му напомни, че ПП-ДБ са гласували няколко пъти добавки в миналото и го обвини в лицемерие. 

Марин Маринов от ГЕРБ репликира Божанков и каза, че мярката е нужно милосърдие към пенсионерите. По думите му по времето на управлението на ГЕРБ винаги е имало добавки за християнските празници. 

"Сега ще ви кажа кой се води в джипката - на предната седалка пудели, а на задната - контрабандисти!", каза той и предизвика шумна реакция в залата. 

"Това е вашата политика - давали от джипката стабилно, ами ние не го разбираме така", отвърна му Явор Божанков.

Иван Ченчев от БСП призова ПП-ДБ да не спекулират с пенсиите, защото става дума за надбавки, а не за пенсии. Цончо Ганев от "Възраждане" се възмути, че за пръв път среща такава съпротива по повод социална помощ. 

Красимир Вълчев от ГЕРБ каза, че Асен Василев е имал "измамническата" и "прахосническа" политика и че ПП-ДБ залъгват избирателите, че с тяхна помощ са се вдигнали пенсиите. Мирослав Иванов от ПП-ДБ го репликира с молба в такъв случай да коментира политиката на бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов.

Дебатите продължиха известно време в този дух на взаимни обвинения и след около 2 часа депутатите преминаха към гласуване след предложение на Йордан Цонев (ДПС) за прекратяване на дебата. 

ПП-ДБ се въздържаха от гласуването. Всички останали парламентарни групи единодушно подкрепиха мярката.

Депутатите преминаха към обсъждане на проект на решение от МС за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили. Заседанието в тази част ще е закрито.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

3

GB

12.04 2024 в 22:16

Продължавам да се учудвам. Как има хора, които нямат трудов стаж поне за минимална пенсия?!

22548

2

dolivo

12.04 2024 в 20:54

Във всяка цивилизована страна, в момента в който се обявят избори, се забраняват всякакви нови раздавки на пари и субсидии, докато не минат изборите.

Ной що сме толкоз прости не знам...

2099

1

Mateevk

12.04 2024 в 12:04

Срам и позор! А колко от тези "бедни" пенсионери с пенсии под прага са с имоти за милиони и други допълнителни доходи? Така не се прави! Дават се социални помощи на реално нуждаещи се. За това си има съвсем друг ред и начини. И не - Асен Василев не е ме е излъгал, че ми е увеличил пенсията. Стига ми да сметна увеличението през последните години спрямо процента на инфлацията и истината лъсва. А с 50 или 100 лв. на калпак еднократно ще нагазим още по-дълбоко в азиатското блато на Путин.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки