Да, България даде Пеевски на комисията за конфликт на интереси

OFFNews 14 февруари 2018 в 12:37 3903 0

Да, България даде Пеевски на комисията за конфликт на интереси

Председателят на "Да, България" Христо Иванов внесе сигнал в парламентарната комисия за конфликт на интереси срещу депутата от ДПС Делян Пеевски. Причината е, че като собственик на медии, Пеевски е съавтор на промените в закона задължителното депозиране на печатни и други произведения

Според Иванов депутатът е собственик на медии чрез фирмата си Intrust pls. Цитират се изданията Телеграф, Монитор, Политика, Меридиан мач, Борба.

Безспорно е, че народният представител има частен интерес от приемането на горепосочения законопроект, се посочва в сигнала.

Ето и пълния текст на сигнала:

ДО

КОМИСИЯТА ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА,

КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ И

ПАРЛАМЕНТАРНА ЕТИКА

НАРОДНО СЪБРАНИЕ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Срещу: Делян Славчев Пеевски –

народен представител

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЯЧЕВ,

На основание чл. 154, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, Ви сезирам относно следното:

На 06.02.2018 г. в деловодството на Народното събрание е внесен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения /сигнатура № 854-01-5/.

Според мотивите със законопроекта се предлагат изменения и допълнения в две основни направления: въвеждане на изискване за задължително разкриване на информация от доставчици на медийни услуги за техния действителен собственик и за начина на финансиране; въвеждане на изискване за задължително разкриване на информация, идентифицираща лицата, разпространяващи и/или продаващи печатни издания и на броя на използваните крайни точки за продажба. Един от вносителите е народният представител Делян Славчев Пеевски.

Както е добре известно, г-н Пеевски е собственик на редица медии, основно чрез фирмата си Intrust pls. Това са следните медии: Телеграф, Монитор, Политика, Меридиан мач, Борба.

Безспорно е, че народният представител има частен интерес от приемането на горепосочения законопроект.

Участието в изготвянето и депозирането на горепосочения законопроект е в нарушение на чл. 58 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /обн., ДВ, бр. 7 от 19.01.2018 г./, според който лице, заемащо висша публична длъжност, няма право да участва в подготовката, обсъждането или постановяването на актове, да изпълнява контролни и разследващи функции или налага санкции в частен интерес.

Г-н Пеевски е декларирал участието си в Intrust Ltd. в първоначалната си декларация по чл. 12, т. 2 във връзка с чл. 14 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси /отм./. Същият е декларирал и придобиването на допълнителни акции, в резултат на което е станал едноличен собственик на Intrust pls.

Въпреки че Делян Славчев Пеевски е крупен собственик на медии, а според някои източници и със сериозни интереси в разпространителския пазар, същият участва в изготвянето и депозирането на законопроект за регламентация на медийната и разпространителска дейност.

Не са налице публични данни, че Пеевски е декларирал частния си интерес, с което евентуално е нарушил чл. 147 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. По този начин народният представител препятства възможността да бъде отведен от участие в обсъждането и гласуването на законопроекта.

Във връзка с изложеното:

Моля да извършите проверка относно изпълнението на задължението на г-н Делян Славчев Пеевски – народен представител по чл. 147 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание;
В случай, че народният представител не е изпълнил задължението си по чл. 147 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, моля да установите нарушението и приложите спрямо него мерките, предвидени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание;
Моля, документацията във връзка с извършената проверка да бъде изпратена до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество след нейнотото конституиране, с оглед установяването на конфликт на интереси и предприемане на необходимите действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика