Атанас Атанасов: ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев вън от МВР, за да си осигурят чадър за изборите

OFFNews 08 април 2024 в 11:17 1378 0

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Главният секретар на МВР Живко Коцев трябва да остане на поста си, за да се бори с купувачите на гласове. Той е единственият неудобен на коалицията ГЕРБ-ДПС, заяви в ефира на бТВ съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов. Според него ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР, за да си осигурят чадър за предстоящия вот и да имат мнозинство в парламента.

Миналата седмица в четвъртък главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев подаде заявление за освобождаване от длъжност. Само ден по-късно той го оттегли. 

"Заставам пред вас с ясното съзнание и воля да оттегля своята подадена оставка. Оставка, която е провокирана и подадена под огромен психологически и морален натиск. Виждам какво се случва в системата на МВР. Аз самият съм служител повече от 30 години и кариерата ми е преминала изцяло в правоохранителните структури", каза Коцев на брифинг с премиера в оставка Николай Денков в Министрески съвет.

Тогава Денков заяви, че се е срещнал и разговарял дълго с Коцев, който обяснил, че оставката му е подадена под натиск както от страна на вътрешния министър, така и на "много високопоставени лица от прокуратурата". Стана ясно и че телефонът на Коцев е бил взет в четвъртък и затова от правителството не знаели къде е.

"Закачен е (Живко Коцев- б.р) случайно в историята с митниците, за да бъде отстранен. Имало е бригада, която му е оказвала натиск, включително Борислав Сарафов. Това, разбира се, подлежи на проверка, но имам сигурни източници", каза Атанасов.

Той сподели, че познава Коцев от 15 години и го е препоръчал за поста главен секретар на МВР, защото бил "много добър полицай".

Според него акцията в митниците е "многофункционално активно мероприятие, организирано от ГЕРБ и ДПС, чиято цел е да се отклони вниманието от състава на правителството и да се отстрани главният секретар на МВР".

Той обясни, че го е разбрал от различни канали.

"Там е била градската прокурорка, Антон Славчев, шеф на КПКОНПИ. Едновременно са му оказвали натиск (на Живко Коцев-б.р) - или подаваш оставка, или влизаш в ареста. Взели са му телефоните, не съм говорил с него", каза Атанасов.

Той обясни още, че ротацията не се е случила заради вътрешния министър Калин Стоянов и призова кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев да смени Стоянов с някой друг. Главчев има време до днес вечерта, за да прави окончатлени промени в предложения от него служебен кабинет. 

Според ген. Атанасов Главчев не е човек със собствена воля.

"Неговият кабинет е подреден от Борисов и от Пеевски. Всичко това са едни подготвени избори, както казваше един от влиятелните хора в ГЕРБ - сега бързо ще направим тука избори. Почти всяка една кадрова промяна имаше тежка съпротива от партньорите от ГЕРБ, защото са разположени техни хора навсякъде в администрацията", смята Атанасов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки