6 месеца по-късно: Ремонтът на старото Народно събрание е доникъде (снимки)

Въпреки "опасната" сградна инсталация там в момента всекидневно работят служители на администрацията

Ружа Райчева 25 януари 2024 в 13:25 3480 0

В кулоарите на старата сграда на Народното събрание не се наблюдават никакви признаци на ремонт

Снимка Ружа Райчева - OFFNews

В кулоарите на старата сграда на Народното събрание не се наблюдават никакви признаци на ремонт

Над шест месеца, откакто беше съобщено, че старата сграда Народното събрание ще бъде ремонтирана, стана ясно, че ремонтът изобщо не е започнал, няма и събрана техническа документация. 

Със започването на есенната парламентарна сесия Народното събрание се премести в сградата на бившия Партиен дом на пл. "Княз Александър I" №1 с мотива, че е нужен спешен основен ремонт на старата сграда на парламента на площад "Народно събрание" №2.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков тогава обяви, че ремонтът ще продължи около три години. В началото на септември OFFNews отправи запитване до администрацията на Народното събрание, за да разбере колко време ще отнеме, колко ще струва, какво точно ще се ремонтира и кой е взел решението за ремонта.

Беше ни отговорено, че ремонтът е крайно наложителен, тъй като сградата е "физически и морално остаряла". 

Имаше и твърдения за изтичания на фреон, което нямало как да бъде овладяно преди зимния сезон. В отговора от септември пишеше и за "опасност от възникване на непредвидени аварии поради амортизацията на инсталациите". 

В началото на януари отново отправихме официално запитване, за да разберем как така в сградата все още работят служители на администрацията на парламента, при положение че ремонтът бе аргументиран като крайно наложителен. 

В отговора вече не се споменава за изтичане на фреон или опасност от аварии, нито дали проблемът е бил поправен.

Работното пространство за медиите

Ето какво всъщност се прави по ремонта през изтеклата половин година:

- Издирване и събиране в пълен обем техническа документация на сградата, включително проекти, чертежи, заснемания, с оглед поетапното строителство на сградата през годините и извършваните вътрешни ремонти и преустройства, в това число и в пленарната зала;

- Фотограметрично заснемане на интериора и фасадите на сградите с оглед възстановяване, реставрация и консервация на характерните архитектурни елементи, както и актуализиране на съществуващото архитектурно заснемане на сградата;

- Срещи с председателите на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и Камарата на архитектите, на които са били обсъдени инвестиоционните намерения на Народното събрание;

- Уточнява се съставът от експерти в областта на реставрацията и архитектурата, които да участват в изработването на задание за проектиране.

От пресцентъра на парламента уверяват, че понеже сградата на НС е обявена за исторически, архитектурен и културен паметник с национално значение, инвестиционният проект ще бъде изработен по Закона за културното наследство и Закона за обществените поръчки.

От отговора също така става ясно, че в момента в старата сграда на НС са "ситуирани ограничен брой служители", без това да се отразява пряко на протичането на законодателния процес.

Въпросните служители ползват определен брой помещения при минимално натоварване на инсталациите в сградата, става ясно още от отговора на парламентарната администрация.

НС е предприело всички възможни превантивни мерки за ограничаване на рискове от възможни аварийни ситуации, твърдят от администрацията.

"Полагат се неимоверни усилия за намиране на варианти за спешното преместване на останалите в сградата парламентарни служители от администрацията", пишат още от НС. 

Снимки: Ружа Райчева/OFFNews

Въпреки "опасностите" от аварии в старата сграда на Народното събрание, там все така при нужда се провеждат редовни заседания на комисиите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика