3 часа скандали на дискусия за перките в морето в НС

Организаторът на събитието Ивайло Мирчев заминал в командировка. Д-р Александър Симидчиев сам защитаваше закона

Ружа Райчева 06 февруари 2024 в 13:46 2980 3

Александър Симидчиев

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Александър Симидчиев

Кръглата маса в Народното събрание на тема "Енергията от възобновяеми източници в морските пространства" по повод спорния нов закон за вятърни перки в Черно море се провали, като дискусията по същество бе изместена от скандали и спорове. След над 3-часово обсъждане така и не се стигна до по-ясен отговор на въпроса добре ли е или не да се изградят ветрени паркове в Черно море.

В началото на заседанието стана ясно, че организаторът на кръглата маса Ивайло Мирчев е заминал в командировка в чужбина. Единствен да защитава закона от "Демократична България" остана... здравният експерт д-р Александър Симидчиев.

В дискусията се включиха представители на законодателната и изпълнителната власт, на неправителствени организации. От туристическия, рибарския, хотелиерския и ресторантьорския бранш поискаха предложените нормативни промени да се оттеглят.

Самият Ивайло Мирчев по време на обсъждането на законопроекта на първо четене на няколко пъти даде заявка, че преди второ четене ще бъдат обсъдени наложителни промени в нормативните текстове. Тази кръгла маса вероятно бе организирана с такава цел, но без успех.

Д-р Симидчиев дори не е част от комисията по енергийни въпроси в парламента. Освен Ивайло Мирчев в енергийната комисия от ПП-ДБ участват Радослав Рибарски, Владислав Панев, Венко Сабрутев, Васил Стефанов и Калоян Икономов. Нито един от тях не присъстваше на днешното обсъждане.

Заради отсъствието на енергийни експерти от управляващото мнозинство, които да пояснят дискусионния казус с перките в морето, дебатът премина в спорове и нападки.

Най-голяма защита на законопроекта оказа енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров, който заяви, че България има огромен потенциал за развитие на вятърна електроенергия в Черно море и че облагите за икономиката и обществото ще са значителни. Владимиров бе съвносител на законопроекта в предходното Народно събрание.

"Ние сме единствената страна в ЕС, която още не е предприела стъпки за изграждане на офшорна вятърна енергия", изтъкна той. Според Владимиров риболовът и туризмът ще спечелят много от изграждането на перките.

"Убедени сме, че дяволът е в детайлите. По повод oрганизирането на офшорна вятърна енергия в почти всяка научна публикация пише, че може действително да има вреди, но че те могат да бъдат избегнати с подходящо планиране", каза на свой ред Симидчиев.

По време на дискусията хотелиери коментираха, че перките влияят много негативно на насекомите, и по-конкретно - на пчелите, които са ключови за природата.

"Ние сме обречени да виждаме перките. Вятърни паркове съм виждал в Северно море. Но там при 12 градуса не отиваш да се печеш - там няма развит туризъм. Обричате целия туристически бранш на гибел. Става въпрос за лобистки интереси", твърди хотелиерът Атанас Карагеоргиев.

Той разказа, че е поставил соларни панели на хотела си в опит да съдейства на промените за зелена енергия, но че енергоразпределителните дружества веднага са променили условията си, така че да изкупуват ток на "унизително ниска цена".

Делян Добрев "спасява" ситуацията

След около час скандали се появи председателят на енергийната комисия в НС Делян Добрев от ГЕРБ. Той обяви, че "иззема ролята" на Симидчиев като водещ на кръглата маса.

"Тука са ви изпратили да се срамувате. Къде е инициаторът на тази среща? Аз не бях поканен и не исках да участвам, но няма никой от вносителите, затова дойдох", каза Добрев.

Той увери всички присъстващи, че законопроектът няма да се гледа на второ четене в енергийната комисия, докато не бъдат получени всички становища на заинтересованите страни. Делян Добрев обяви, че кръглата маса в този си вид е абсолютно ненужна и предложи всички, които имат възражения, да изпратят писмена становища по предложения закон.

Пристигналите от Варна гости на кръглата маса се възмутиха и казаха, че той е длъжен да ги изслуша, дори и организаторът Ивайло Мирчев да го няма. След около половин час обаче Добрев отново си тръгна и Симидчиев отново остана сам с недоволните хотелиери, рибари и ресторантьори.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов каза на вносителите на законопроекта да не очакват подкрепа от туристическия бранш. По думите му сега е най-лошият момент за изграждане на офшорни ветропаркове - четири години след пандемията от коронавирус и две години след началото на войната в Украйна, когато българската икономика още се възстановява от ударите. "Да си сложим перките в морето – няма да стане! Избори ще дойдат пак", каза той, а думите му бяха посрещнати с овации.

След над 3-часовата дискусия на висок тон Александър Симидчиев каза, че е записал всички забележки на участниците в кръглата маса. "Когато се вземат предвид всички научни факти, ще се вземе решение за закона на второ четене", каза на финала той.

Борислав Гуцанов от БСП коментира, че Симидчиев е добър лекар, но е бил изпратен "като Матросов на амбразурата". Той поздрави Мирчев, който "със сигурност гледа" обсъждането. Гуцанов призова ДБ да не организират други подобни формални обсъждания.

Рибарите срещу перките в морето: Няма да оставим секторът да бъде ликвидиран от временни хора

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

06.02 2024 в 20:20

плоскоземци, сър

-1650

2

ob1

06.02 2024 в 19:17

"Ние сме обречени да виждаме перките" - некъФ хотелиер.

Б@си, не знаех, че може да се вижда през кривината на Земята. Ма явно идиотите и това умеят, да виждат на 50км.

22548

1

dolivo

06.02 2024 в 14:54

ного прос нарот
 
X

Да помогнем на украинските деца!