150 години от рождението на Гоце Делчев: президент и премиер заедно в Благоевград

OFFNews 04 февруари 2022 в 08:04 2138 0

150 години от рождението на Гоце Делчев се навършват днес. Годишнината ще бъде отбелязана в България и в Северна Македония.

Пред делото на българския революционер и ръководител на борбите за освобождението на Македония и Одринска Тракия от османско иго ще се преклонят премиерът Кирил Петков и президентът Румен Радев пред паметника му на пл. "Македония" в Благоевград.

Заравят ли томахавката? Президент и премиер заедно на честванията на Гоце Делчев в Благоевград

Животът и делото на Гоце Делчев са вплетени дълбоко в историята и настоящето на Пиринска Македония. В двора на черквата „Въведение Богородично“ в Благоевград се намира мемориалът-костница, в който са погребани неговият баща Никола и други членове на Делчевия род, които се заселват в Горна Джумая като бежанци от родния Кукуш, днес град Килкис, Гърция. Тук е и последната спирка на българската мъжка гимназия в Солун, сега Национална хуманитарна гимназия, чийто възпитаник е бил Гоце Делчев и където е започнала неговата революционна дейност.

В Регионалния исторически музей ще бъде открита изложба, посветена на 150-годишнината от рождението на революционера, а в читалището на Благоевград ще има открит урок за Гоце Делчев. В 17 часа от Съдебната палата тръгва шествие до внушителния паметник на войводата, а в тържествения ритуал ще се включат представителна рота от военното формирование в областния център и членове на дружество „Традиция“. Програмата ще завърши с тематичен спектакъл на ансамбъл „Пирин“.

За Северна Македония днес ще отпътува делегация, начело с външния министър Теодора Генчовска. В Скопие тя ще поднесе цветя на гроба на Гоце Делчев. Неин домакин ще бъде министърът на културата, тъй като външният министър Буяр Османи е извън страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика