Според закон от 1907 г. изневярата все още е престъпление в Ню Йорк

OFFNews 26 март 2024 в 19:45 1644 1

Следа от червило и най-честият издайнически знак при мъжете

Снимка Банка за снимки

Следа от червило и най-честият издайнически знак при мъжете

Според закон от 1907 г. изневярата все още е престъпление в щата Ню Йорк, съобщи АП. Предвижда се законодателна промяна, след която текстът най-сетне ще отпадне.

Прелюбодеянието все още се третира като престъпление в няколко американски щата, въпреки че обвиненията в съда са редки, а присъдите - още по-редки.

Законовите текстове са останали от времето, когато изневярата все още е била единствената легална причина за развод.

Според нюйоркския закон от 1907 г. дефиницията за прелюбодеяние е случай, в който "човек, чийто съпруг/съпруга е жив, влиза в интимни отношения с друг". Прелюбодеяние е и връзката с женен мъж или с омъжена жена. Едва няколко седмици след приемането на закона през 1907 г. са били арестувани женен мъж и 25-годишна жена. Съпругата на мъжа е започнала съдебно дело за развод, съобщава "Ню Йорк таймс".

От 1972 г. досега едва десетина души са били с повдигнато обвинение в изневяра и едва пет случая са завършили с присъда. Последното дело за прелюбодеяние в Ню Йорк е заведено през 2010 г.
Според Катрин Б. Силбо, професор по право от университета в Бостън, законът за прелюбодеянието е бил насочен към жените, целейки да ги откаже от идеята за извънбрачна връзка и така да се предотвратят въпросите за действителното бащинство на децата. "Нека го кажем така: патриархат", каза Силбо.

Очаква се скоро промяната да бъде разгледана от Сената, след което ще бъде придвижена за подпис от губернатора на щата Ню Йорк.

Повечето щати, които все още имат закони, касаещи прелюбодеянието, го третират като простъпка. Оклахома, Уисконсин и Мичиган обаче все още третират прелюбодеянието като углавно престъпление. Няколко щата, включително Колорадо и Ню Хемпшир, са отменили законите за прелюбодението, както планира да направи и Ню Йорк. Остава отворен въпросът дали забраната на прелюбодеянието не противоречи на Конституцията, коментира АП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!