Кой е серийният убиец Джефри Дамър и защо сериалът за него провокира скандал

Виктория Димитрова 08 ноември 2022 в 17:41 8085 1

Джефри Дамър

Снимка Getty Images

Джефри Дамър

Покрай празникa Хелоуин и набралия популярност сериал на Netflix "Monster: The Jeffrey Dahmer Story" (Чудовище: Историята на Джефри Дамър) наново се върна интересът към серийния убиец и канибал Джефри Дамър. В САЩ се заформи нова мания, която е свързана с традиционното маскиране на хората, но тя ескалира в дегизирането с костюми, подобни на този на убиеца. Тази мания обаче провокира отново травматичните преживявания на семействата на жертвите.

Джефри Дамър е американски сериен убиец, роден през 1960 г. в Милуоки, Уисконсин. В периода от 1978 до 1991 г. Дамър убива 17 мъже и момчета. В присъдата му от 1992 година е признат за виновен за изнасилване, разчленяване на крайници, некрофилия и канибализъм.

Покрай сериала на Netflix се завърна интересът на хората към Дамър, това запали и искрата на дебата как се възприема той от публиката.

Журналистката Сара Стюърт, която пише за CNN, е на мнение, че въпреки опитите да се фокусира вниманието върху жертвите на Дамър, сериалът се отклонява и показва  безчувствие, особено щом част от семействата на жертвите не са знаели предварително, че ще бъдат изиграни в сериала. Оттам се зароди вълна от коментари в социалните мрежи за това как никой не трябва да се облича на Хелоуин като серийния убиец.

Гимнастичката Симон Байлс (Simone Biles), например, написа в Twitter: "Приберете костюмите на Джефри Дамър обратно в килера".

Други потребители като DarlinSincerest призоваха: "Спрете да идеализирате това ужасяващо човешко същество, което е извършило жестоки престъпления."

С популярността на сериала провокира наново и травматичните преживявания на семействата на жертвите. Оказа се, че компанията не е успяла да се свърже с някои от тях. 

Рита Исбел, чийто брат е Ерол Линдзи, една от жертвите на Джефри, написа прочувствено есе до "Insider" какво е преживяла, докато е гледала част от сериала:

"Никой не се беше свързал с мен относно сериала. Смятам, че Netflix трябваше да ни пита дали имаме проблем (семействата на жертвите) или как се чувстваме от това шоу. Те не ме питаха. Просто го направиха."

Исбел също отбеляза как въпреки че сериалът ще донесе на компанията много голяма печалба, никаква част от тези пари няма да се даде на децата или внуците на жертвите.

И Ерик Пери, който е братовчед на Исбел и Ерол, написа иронично в Twitter: "Те не уведомяват семействата, когато правят това. Всичко това е публичен архив, така че не е нужно да уведомяват (или да плащат!) на някого. Семейството ми разбра, когато всички останали разбраха."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

1

Име на профила

08.11 2022 в 19:53

Оттук дойде целия шум в левите медии. От уикипедия:

"On September 23, 2022, Netflix removed the series' "LGBTQ" tag after backlash on social media."

Както в Германия не дават да се говори за престъпления извършени от мигранти, отвъд океана малцинството борци за социална правда не дава да се говори лошо за гейовете.

Аз между другото нямам нищо против гейовете и гражданските им бракове, напротив, но имам против крайностите и преструвките. Антифа, БЛМ и т.н. са също толкова, ако не и в момента нормализирани и съответно по-опасни от ККК, Уестбъро и там крайните тръмписти.
 
X

Да помогнем на украинските деца!