Целувка или ръкостискане - вижте как се поздравяват хората по света

OFFNews 19 юли 2015 в 13:03 13766 0

Повечето хора са попадали в сконфузни ситуации, когато се срещат със свои познати, пътуват в чужди страни, където и етикетът е различен или пък се запознават с някого. 

Оказва се, че традициите по света са много различни - от ръкостискане през 1-2-3-4 целувки, та чак до поклон  

Във Франция, например, обикновено, когато се срещнат хората се целуват по бузата. Проблемът там е, че броят на целувките варира от една до четири в зависимост от различните райони. 

За да се избегнат тези неловки ситуации един 40-годишен мъж от Тулуза изработва интерактивна карта, която показва как и по колко пъти се целуват хората в различите части на Франция. Картата е разделена на региони и се актуализира постоянно. 

В страни като САЩ, Англия и Германия стандартният поздрав е едно ръкостискане. Затова, когато американката Стефани Риналди отива в Италия, за да работи, не разбира защо хората постоянно се целуват по бузата.

В Латинска Америка, например, на много места е прието като нормално хората да се целуват по бузата за поздрав. В някой части дори е често срещано явление и при запознанство. На повечето места с целувка се поздравяват мъже и жени или пък две жени, но има и части, като Аржентина, където мъжете също се целуват за поздрав.

В Обединените арабски емирства обаче целувката между противоположните полове е абсолютно забранена, съобщава BBC. Това не означава, че не може да видите двама мъже да се ръкостискат или да се целуват по бузата. "Целувката по бузата е често срещана сред арабите, но на показването но интимност със срещуположния пол на обществени места не се гледа с добро око и дори на някой места това се счита за престъпление, за което се предвижда и наказание", коментира Кашиф, който работи като консултант и има блог, в който описва културните различия в отделните държави. 

Той допълва, че ако двама души от един и същи пол вървят заедно, то се счита, че те просто са "добри приятели". 

В Китай пък обикновено отговарят с ръкостискане дори на въпроса: Ял ли си днес. Това по-скоро обаче е начин да попиташ човека срещу теб как е, а не дали е гладен. 

В Япония пък се покланят. Там най-важен е контактът с очите. 

В Испания също винаги се целуват по бузите, дори при запознанство. 

Пътуването до нови страни дали по работа, или за удоволствие, понякога се превръща в изпит по етикет. Въпреки това обаче има правила, които може да следвате, за да се опитате да избегнете неловки ситуации. Например, винаги оставяйте другия човек да направи първата крачка, а вие просто го следвайте, казва Ан Мари Сабатх, автор на книга за етикет. И никога не се изненадвайте, ако първият път сте се поздравили по един, а вторият по друг начин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews