Как да избера подходящо зарядно за акумулатор онлайн?

Стефан Йончев 10 април 2022 в 19:45 1023 0

Акумулаторите, подобно на всички батерии, имат определен “живот”, наречен капацитет. След като бъде изразходен от съответния консуматор, било то автомобил или друго устройство, което се нуждае от него, за да получи енергия, при акумулаторът се наблюдава т.нар. разреждане или изтощаване, изискващо енергийният му запас да бъде възстановен наново.

Какво представлява зарядното устройство за акумулатор?

Зарядното за акумулатор е точно това - приспособление, което спомага за “съживяването” му, след като бъде изчерпан до определена граница. Стандартната окомплектовка на устройство от подобен тип се състои основно от корпус (тяло), кабел с щепсел за присъединяване към електрическата мрежа и кабели с щипки (клеми) за свързване с акумулатора. Повечето модели зарядни притежават и предпазител плюс държач за него, които гарантират защита от късо съединение и претоварване.

Чрез двете щипки - червена и черна, респективно положителна и отрицателна - приспособлението се прикрепя към съответстващата му клема на акумулатора. Задава се напрежение от 6V, 12V или 24V и се избира по-бавно или по-бързо зареждане. Важна е и стойността на тока на зареждане, постъпваща от електрозахранването, индикирана на вградения в корпуса на зарядното амперметър.

За да се прекъсне процесът, задължително първо се изключва щепсела от мрежата, а после се пристъпва към отделяне на клемите (щипките). Преди да пристъпите към зареждане, задължително прегледайте техническите параметри на устройството и се уверете, че са съвместими с тези на акумулатора. Ако не сте сигурни, обърнете се към техническо лице за помощ и съдействие.

Кои са важните критерии при подбора на зарядно устройство за акумулатор?

Изборът на подходящо зарядно понякога може да се окаже труден, особено ако не сме специалисти в сферата. Огромното многообразие от тягови и стартови акумулатори за автомобили, дори камиони, автобуси, лодки, ни поставя в положение да се чудим как да подходим и как да сме сигурни, че решението ни е добро в дългосрочен план.

За целта решихме да изброим някои критерии, по които да се ръководите, ако случайно някога ви се наложи да вземете подобно решение:

Технически характеристики - следва да са съобразени с тези на акумулатора и най-общо са:

Вид на акумулатора - съобразете дали е гелов, оловен, литиево-йонен или друг тип, защото това има основно значение за обслужването и последващата поддръжка, част от която е зареждането;

Изходящо напрежение и капацитет на акумулатора - два изключително важни параметъра, без съобразяването на които няма как да подберете функциониращо зарядно. Напрежението стандартно е 6V, 12V или 24V, а капацитетът се измерва в амперчасове (Ah) и има отношение към продължителността на живота на акумулатора, преди да се нуждае от зареждане;

Ток на зареждане - практическо правило за дефиниране на този параметър е капацитетът на акумулатора, разделен на десет. Така за устройство с капацитет 60 Ah ще е необходимо зарядно с 6 A (ампера) ток на зареждане. Ако подберете такова с по-малък, просто процесът ще бъде по-бавен;

Скорост и време на зареждане - опитайте се предварително да прецените скоростта на зареждане на акумулатора, която би последвала от избора на конкретно приспособление, както и какво време би отнел процесът като цяло;

Размери и преносимост - при равни други условия колкото по-малко и компактно е зарядното, толкова по-добре.

Общи характеристики, свързани с качеството:

Модел и марка - дори и да сте от хората, които не се водят от етикета при подбора на ежедневни неща като дрехи, по отношение на техниката силно препоръчваме да преосмислите този мироглед. Производителят на зарядното устройство е отправната точка, гарантираща определено ниво на качество и дълготрайност. Италианската DECA например е прекрасна алтернатива, удовлетворяваща изискванията дори и на по-взискателните клиенти;

Цена - ако можете да си позволите да инвестирате във висок клас зарядно, супер, но ако имате ограничен бюджет, със сигурност потърсете професионална консултация и се уверете, че получавате най-доброто за парите, с които разполагате;

Реноме на търговеца, наличие на гаранция и инструкции за употреба - магазинът, откъдето закупувате зарядното, също е ключов фактор. Насочете се към място с компетентни служители, които ще ви съдействат с всички необходими информационни източници за експлоатация и ще предоставят добра гаранция.

Защо онлайн - предимства и недостатъци?

Изборът на подходящ търговец някак си естествено ни отвежда към темата за все по-популярното напоследък пазаруване онлайн. Масовата дигитализация и технологизиране на потребителите направи фирмите продавачи доста гъвкави, а логичен резултат от процеса се явява появата на все повече благонадеждни онлайн магазини, специализирани в логистиката и дистрибуцията дори на толкова специфични артикули като зарядните устройства за акумулатори.

В следващите редове ще ви дадем някои основни предимства и недостатъци на пазаруването по този метод, а вие ще решите доколко той е удачен за вас конкретно.
Като главни преимущества можем да посочим:

Удобство и възможност за поръчка директно от вкъщи;

Спестяване на време в път и обиколки по физически локации;

Опция за допълнителни бонуси като отстъпки, безплатна доставка и други;

Разнообразие в условията за плащане;

Гъвкавост при необходимост от замяна;

Разглеждане на максимално много варианти модели и магазини, преди вземане на окончателно решение;

Наличие на добре подготвени в техническо отношение консултанти, които да съдействат при избора.

За основни минуси на процеса считаме:

Невъзможността да видите физически артикула преди покупка;
Малката, но все пак съществуваща вероятност да попаднете на некоректен търговец.

Фактът, че избираме продукт по каталог или след препоръка от техническо лице, без да сме го видели реално, понякога може да доведе до организационни неточности. Случва се например търговецът да обърка модела и да изпрати друг артикул, който впоследствие трябва да се заменя, или да пропусне да включи преглед при доставката, което не би било особено приятно.

В допълнение, както вече споменахме, при покупка на техника, където инвестициите, които се правят, са относително големи, проучвайте много внимателно онлайн магазина, от който пазарувате. Възползвайте се от необятните възможности на Интернет пространството и търсете предходни отзиви на клиенти, за да придобиете по-добра представа.

Препоръчваме да се насочите към сайтове с добре написани и подробни продуктови описания, включващи достатъчно техническа информация и инструкции за употреба. Не пропускайте да изчетете внимателно и общите правила за направа на поръчка, както и гаранционните условия на конкретния артикул.

При съмнение или колебания винаги се свързвайте предварително с продавач-консултантите, за да прецените своевременно тяхната компетентност, благонадеждност и готовност за съдействие. Нека силата бъде с вас и успех!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews