Къде се ходи по-лесно - в Сахара или на Северния полюс?

OFFNews 10 януари 2015 в 15:38 7811 2

Ранулф Файнс е английски изследовател и пътешественик. Той е сред малкото хора, успели да се насладят както на най-студените, така и на най-топлите кътчета на Земята. 

След една от най-екстремните експедиции, които предприема, се е наложило да изрежат част от пръстите на краката му. А причината - измръзване, съобщава Би Би Си. 

Изследователят напомня, че участниците в експедициите трябва да носят със себе си всичко необходимо: серум срещу ухапване от змии и скорпиони, вода, която често може да се намери и по пътя, но на места, където температурите достигат до 50 градуса по Целзий водата се оказва животоспасяваща. Затова всеки трябва да има налична в себе си. 

Ранулф е известен и със своите предизвикателства при ниски температури. Той е първият човек, успял да стигне от Северния до Южния полюс по суша и най-възрастният британец, изкачил връх Еверест. Това става през 2009 г., когато Файнс е на 65 години.   

Топло или студено?

Определено и в двете крайности е трудно да се оцелее. Според д-р Андрю Мъри, по-трудно е да се издържи на горещина. При студ всеки сантиметър от тялото трябва да бъде покрит, за да се предпази от замръзване. За да избегнем хипотермията, задължително трябва да си носим допълнителни дрехи. Когато се движим тялото се загрява допълнително, което също е от значение. 

В пустинята е по-трудно, коментира докторът. "Човешкото тяло е способно да запази топлината. Много трудно е обаче да я отхвърли." Когато температурата на тялото е над 40,6 градуса се появява опасността от топлинен удар. Дехидратацията в тези моменти също е важен фактор. В такива случаи и най-бързите и опитни спортисти, свикнали да тичат с часове на ден, трябва да забавят темпото, за да избегнат загубата на повече вода, отколкото могат да приемат.

Пясъкът също е голям проблем. Толкова е горещ, че на краката на ходещите по него се образуват огромни мехури.

Файнс е претърпял два сърдечни инфаркта.

Английският пътешественик потвърждава думите на д-р Мъри и споделя, че да седиш на изключителна жега е безкрайно трудно особено за възрастен човек. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика