Феликс призна: Идеята за скока е на българин

Борислава Славова 19 октомври 2012 в 13:26 4147 0

Феликс Баумгартнер извърши уникален скок от стратосферата 17
Феликс Баумгартнер извърши уникален скок от стратосферата 17

Феликс Баумгартнер признава, че българин е автор на идеята за скока от ръба на Космоса.

Това той споделя в интервю, дадено през 2010 година за специализирания сайт PureSkydive. Феликс разказва, че пръв българинът Иван Трифонов му е представил своята идея за скок от ръба на космоса.

"Идеята за скока е обмисляна няколко пъти. Първо през 2004 година българинът Иван Трифонов, който е летец с балон, ми разказа за подобен проект", споделя известният скачач. Според разказа на Феликс българинът обаче се е чувствал твърде стар, за да го реализира. Той допълва, че по късно подобна концепция за проекта  чува и от Пер Линдстранд, работил с Ричард Брансън и Арт Томпсън, с които вече оформя цялостната си визия за скока от ръба на стратосферата.

Иван Трифонов преди дни заяви, че проектът, който Феликс Баумгартнер осъществи в неделя, е бил негов. Българинът, който живее в Хърватия, заяви пред местни медии, че неговият проект URANOS датира още от 1992 г. По план  българският летец е трябвало да се издигне с 300-метров балон на 50 000 метра и от тази височина да скочи. Неговата цел била да достигне скоростта на звука при свободното падане към земната повърхност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки